Mnohé ženy si při hubnutí často vybírají nereálný cíl

02.07.2014 22:33

Málokterá žena je se svojí aktuální tělesnou hmotností spokojená. A to i ženy, které mají normální tělesnou hmotnost. Není divu, vždyť se jim předkládají ideály štíhlosti typu Barbie. Každá žena nemůže vážit 47 kg jako Angelina Jolie a být stejně jako ona, éterickou bytostí. Pokud dotyčná dospělá žena nemá trpalisčí vzrůst, 47 kg je podváha a pdováha představuje stejně vysoké riziko zdravotních komplikací jako vysoký stupeň obezity.

Postavu určuje také stavba kostry, např. kdo má rozložitou kostru, nikdy nebude mít postavu modelky, i kdyby byl vyhublý na kost, stejně jako když má některá žena široké pánevní kosti, nikdy nebude úzká v bocích, i kdyby měla podváhu. Avšak štíhlost není nedosažitelná, otázkou je pouze, za jak dlouho. Chtít zhubnout za měsíc 10 kg je hloupost a jestliže se to povede, tak váhový úbytek u dotyčné tvoří voda a svaly, nikoli tuk, což je škodlivé. Ostatně tělesná hmotnost není jediným ukazatelem štíhlosti, někdo je štíhlý a přesto mu váhá ukáže, že má nadváhu a to jen díky většímu množství svalové hmoty.

Na drouhou stranu je nesmyl se domnívat, že když je někdo obézní, že musí být obézní celý život. Pokud změní svoje návyky, které ho přivedly k obezitě, bude štíhlý. Otázkou je, za jak dlouho. 

Souhlasím s názorem, že hubnutí v přímém přenosu vyvolává nereálné představy a že během několika týdnů ztratit třetinu hmotnosti každý nedokáže. Ale na druhou stranu, proč by neměl dokázat zhubnout za rok 30 kg? To znamená měsíčně zhubnout 2,5 kg. To je reálné a není to nic drastického, stačí jen změnit návyky. Za dva roky lze shodit 60 kg. Z toho vyplývá, že za dva roky 130ti kilová žena může vážit 70 kg.

Není pravda, že když někdo váží 100 kg, že nemůže za rok vážit 75 kg a obléknout kalhoty, které jsou mu dnes malé.

Velmi úsměvné je cituji: "Dá se tedy vůbec nějak vypočítat, kolik je pro každého člověka vhodná průměrná hmotnost? Podle Keri Glassmanové, hubnoucí poradkyně, to jde, a stačí k tomu tři údaje, které si může každý lehce zjistit sám doma.

Prvním údajem je nejvyšší hmotnost, které jste kdy dosáhli, druhým pak nejnižší dosažená váha, třetí číslo je poté průměrná hodnota mezi těmito dvěma údaji. Pokud z výsledné průměrné hodnoty odečtete zhruba dva až tři kilogramy, dostanete konečnou váhu, která je prý snadno dosažitelná a ve valné míře i zdravá pro daného  jedince, uvádí Glassmanová."

Z toho vyplývá, že např. pro ženu, měřící 173 cm, jejíž nejvyšší dosažená tělesná hmotnost je 130 kg a nejnižsí dosažená tělesná hmotnost je 70 kg je zdravá tělesná hmotnost 97 kg!!!  Zní to velmi divně, ale je to tak. Pokud se optimální tělesná hmotnost má rovnat součtu nejvyšší a nejnižší dosažené tělesné hmotnosti v životě děleno dvěma a od výsledku odečíst 3 kg, 130 + 70 = 200. Vydělím-li 200 dvěma, dostanu 100 a odečtu-li od sta tři, dostanu 97. A BMI, tj. index tělesné hmotnosti ženy, která měří 173 cm a váží 97 kg je 32, 4, což je mírná obezita a ta rozhodně zdraví neprospívá.

Ideální tělesná hmotnost je ta, při které se tělo cítí nejlépe a např. při výšce 173 cm může to být 70 nebo 71 kg a nikoli vytoužených 60 kg. V žádném případě to však není 97 kg. 

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/340711-zeny-si-pri-hubnuti-casto-vybiraji-nerealny-cil.html