Přírodní léky proti kašli a nachlazení

13.12.2013 22:01

Zima prověří odolnost našeho imunitního systému. Pro posílení naší imunity není třeba navštívit lékárnu, léky máme doma, ve spíži. 

Vitamín C osvědčený prostředek proti kašli a nachlazení                           

Vitamín C je známý jako klíčový vitamín pro dobré fungování imunitního systému. Vitamín C je potřebný pro tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, tvorbu bílých krvinek, a tím posiluje imunitní systém. Vitamín C patří mezi silné antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením nestabilními molekulami, známými jako volné radikály. Antioxidanty neutralizují účinky volných radikálů a tím jim zabraňují poškodit buňky. Antioxidanty mohou zpomalit, a někdy dokonce zabránit vzniku rakoviny.

Vitamín D je nezbytný pro náš imunitní systém                                                                               

Vitamín D je potřebný nejen pro zdravé kosti, ale i pro dobře fungující imunitu. Vitamín D aktivuje T buňky imunitního systému k boji proti infekci. Bez dostatečného příjmu vitamínu D jsou T buňky neaktivní a náš imunitní systém je proti infekcím téměř bezbranný. Kromě toho vitamín D brání nadměrné tvorbě zánětlivých cytokinů, podporuje tvorbu peptidů s antimikrobiálními účinky, které jsou součástí buněk imunitního systému, a potlačuje nežádoucí autoimunitní reakce.

Doporučovaná denní dávka vitamínu D je pro dospělé 200 mezinárodních jednotek (IU), pro osoby ve věku 51-70 let 400 IU a pro starší než 70 let je to 600 IU. Nejnovější studie potvrzují jako efektivní a bezpečné dávky i na úrovni okolo 1000 - 4000 IU. Extrémně vysoké dávky vitamínu D mohou být škodlivé a způsobit patologické zvýšení hladiny vápníku v krvi, které může navodit svalové křeče, ukládání fosforečnanu vápenatého v ledvinách apod. Zdroji vitamínu D jsou říční i mořské ryby, plody moře, vaječný žloutek. Naštěstí pro nás si tělo dokáže vyrobit většinu vitamínu D samo (základní látkou pro jeho výrobu je cholesterol), pokud přijímáme pokožkou dostatek slunečního světla. K tomu není potřeba trávit většinu dne venku, stačí jít denně na půl hodiny na čerstvý vzduch a vystavit obličej dennímu světlu. Lidé, kteří tráví většinu času v uzavřených místnostech a málo pobývají venku, trpí nedostatkem vitamínu D. Ne nadarmo se říká: Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Naše strava má obsahovat dostatek tuku, vitamín D je rozpustný v tucích.

Zdravá střeva zdravá imunita       

Velká část buněk imunitního systému, až 70 %, se nachází ve střevní sliznici. Na stav střevní sliznice mají výrazný vliv probiotika, tělu prospěšné bakterie, které příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry a starají se o to, aby ve střevě nepřežívaly škodlivé mikroorganismy. Probiotika posilují naši imunitu, udržují potřebné pH, čímž přispívají k dobrému stavu imunitních buněk a k posílení obranyschopnosti organismu. Můžeme je najít v zakysaných mléčných výrobcích, v kvašené zelenině, kysaném zelí. Podporou probiotik je vláknina, která jim slouží jako potrava. Mezi nepřátele probiotik patří stres, špatná životospráva, alkohol, kouření a také některé léky, např. antibiotika. Antibiotika neničí pouze škodlivé mikroorganismy, ale i probiotika. Při užívání antibiotik a cca týden po jejich užívání je třeba dodávat tělu probiotika i prebiotika (vlákninu, potravu pro tělu prospěšné bakterie).

Ostatní pomocníci pro posílení naší imunity

Mezi antioxidanty patří kromě vitamínu C např. vitamín E, vitamín A, selen, zinek, lykopen. Zdroji vitamínu C jsou ovoce a zelenina, např. šípek, rakytník, citrusové plody, rajčata, brokolice, hlávkové zelí, špenát, kiwi, květák, rajčata, černý rybíz, jahody. K posílení imunity přispívá i vitamín B5, který má schopnost tlumit záněty. Zdroji tohoto vitamínu jsou kvasnice a pekařské droždí, kuřecí, telecí a rybí maso, ořechy a semena. Selen a zinek výrazně posilují náš imunitní systém, zinek také snižuje únavu a zvyšuje schopnost hojení ran. Zdroji selenu jsou ořechy, zejména para ořechy, vnitřnosti, ryby, korýši, celozrnné pečivo, kukuřice, cibule, droždí, bílá rýže. Zinek najdeme zejména v mase, vnitřnostech, rybách, sýrech, máku, celozrnných obilovinách, slunečnicových, dýňových a sezamových semínkách.

Cukr a rafinované sacharidy – nepřátelé naší imunity

Cukr a sacharidy s vysokým glykemickým indexem potlačují činnost imunitního systému. Jako měřítko tohoto negativního jevu se používá leukocytický index (LI). LI je číslo, které ukazuje, kolik cizorodých mikroorganismů dokáže jedna bílá krvinka za hodinu pohltit. Leukocytický index 10 znamená, že každá bílá krvinka pohltila za danou hodinu 10 mikroorganismů. Průměrná hodnota LI je 14. Do patnácti minut po konzumaci 100 gramů rafinovaných sacharidů (mezi ně patří bílý řepný cukr, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní), což je množství, které průměrný jedinec sní během večeře, klesne LI na hodnotu okolo 1,4. To znamená, že takový člověk během jediné čtvrthodiny ztratí 90 % své imunitní funkce. Tato snížená schopnost bílých krvinek pohlcovat cizorodé mikroorganismy může trvat dvě až pět hodin.

Pro posílení imunity je potřebný také dostatek vhodných tekutin, pravidelná strava a pravidelný pohyb, dostatek spánku, odpočinku a také relaxace, psychická pohoda. Psychický stav ovlivňuje funkci našeho imunitního systému.

Top potraviny proti kašli a nachlazení

Zázvor pravý (Zinfiber officinale)           

Zázvor je aromatická bylina původem z jižní Číny s masitými, větvenými, charakteristicky zaškrcovanými oddenky štiplavé chuti. Štiplavou chuť zázvoru má na svědomí nejvýznamnější účinná látka obsažená v zázvoru, gingerol. Sušený zázvor je štiplavější než čerstvý zázvor. Gingerol se při sušení chemicky rozkládá na látky, které mají stejné vlastnosti jako gingerol, ale jsou silnější a tím mají i ostřejší aroma a štiplavější chuť. Zázvor obsahuje 80 % vody a 20 % škrobů, bílkovin, tuků, vitamínů, zejména vitamínů skupiny B a vitamínu A, minerálů, hlavně fosforu, hořčíku, vápníku a účinných látek. Zázvor je pomocníkem proti kašli, má také antibakteriální a antivirové účinky. Jako prostředek proti kašli se používá nastrouhaný zázvor přelitý vroucí vodou, který zažene kašel a zahřeje tělo. Je zvykem přidávat do zázvoru přelitého vroucí vodou citrónovou šťávu, vitamín je však citlivý na teplo, varem se ničí, proto je vhodné nepřidávat šťávu do horkého nápoje. Zázvoru by se měly vyhýbat těhotné ženy ve druhém a třetím trimestru. Mohl by způsobit silné prokrvení dělohy a při jeho nadměrném užívání by mohlo hrozit riziko potratu nebo předčasného porodu. Zázvor má své využití i v kuchyni, používá se ke kachnímu, kuřecímu, králičímu, krůtímu, jehněčímu, hovězímu, vepřovému maso, k některé zelenině, např. k lilku, bramborám, do některých polévek, salátů i do moučníků.

Cibule kuchyňská (Alium cepa)                                               

Cibule má antibiotické a dezinfekční účinky. Cibule rozetřená s cukrem nebo medem, křenem se používá proti kašli, chřipce i nachlazení. Cibule má své nezastupitelné místo také v kuchyni, mnoho lidí si bez ní přípravu jídla neumí představit. Příprava mnohých jídel začíná zpěněním cibule na oleji, tzv. cibulovým základem, cibule je též součástím různých salátů a pomazánek, apod.

Česnek setý (Allium sativum)       

Česnek má silné léčivé účinky, zejména, díky obsahu allicinu, který má antibiotické a dezinfekční účinky. Tyto účinky dělají z česneku výborného pomocníka nejen v boji proti kašli, ale i proti chřipce, nachlazení, bolesti v krku i střevní chřipce. Pro tyto účely je vhodné konzumovat česnek v syrovém stavu. Česnek je pro své nezaměnitelné aroma hojně užíván v celé Evropě, Americe, velké části Asie. V naší kuchyni má nezastupitelné místo, např. bramborák, bramborovou polévku si nelze bez česneku představit. Česnekem se ochucují nejen bramborová jídla, ale i jídla z masa, zeleniny, luštěnin, obilovin, hub, topinky, aj

Med včelí                

Med je produkt, který vytvářejí včely hlavně z nektaru kvetoucích rostlin. Jedná se o polotekutou hmotu s různými barevnými odstíny žluté a hnědé barvy dle barviva nektaru. Med je konzumován nejen kvůli své příjemné vůni a jemné, sladké chuti, ale i kvůli léčebným účinkům. Med obsahuje cenné látky, kromě vitamínů, hlavně vitamínů skupiny B, vitamínu E, K ,C,karotenu obsahuje i biogenní stimulátory, které stimulují životní činnost organismu. Med se díky svým antimikrobiálním, protialergickým, protizánětlivým a dalším účinkům používá hodně i jako lék. Nejznámější je používání jako medu jako léku proti angíně, kašli, chřipce i nachlazení, např. med s česnekem (3 polévkové lžíce medu a 1 palička česneku) se používá jako lék proti angíně, med s čajem a citronem se používá proti chřipce, nachlazení, bolesti v krku, med s mlékem a jablkem se používá proti kašli.

Citróny a limetky                       

Citrony a limetky se používají jako významný zdroj vitamínu C, o kterém je známo, že posiluje imunitu. Šťáva z citronu se přidává do čaje, zejména do černého čaje. Vitamín C je citlivý na teplotu, varem se ničí, proto je vhodné přidávat šťávu z citrónu nebo limetky do vlažného čaje. Citróny a limetky se používají také jako okyselující prostředky do salátů, citronová kůra se používá jako koření do sladkého pečiva, drůbežího masa a ryb.