Proč jíst sezónní ovoce a zeleninu?

11.08.2015 14:53

V obchodech najdeme po celý rok různé druhy ovoce a zeleniny, včetně exotických druhů. Je to pohodlné dopřát si v zimě jahody, borůvky či meruňky, není to však pro zdraví to nejlepší. Současná lékařská věda uznává to, co věděli dávno naší předci, uznává důležitost sezónních vlivů na člověka.

Co se dříve tradičně jedlo

Konzumace sezónních potravin je od dávných dob naprosto přirozená. V našich zemích se v zimě jedlo více masa a v létě více zeleniny a ovoce. Důvodem byly nejen skromné možnosti konzervace potravin, ale také větší citlivost lidí na okolní přírodu. Sušení, zavařování patřilo mezi běžné způsoby konzervace. V zimě se jedlo více masa nejen proto, že se díky nízkým teplotám lépe skladovalo, ale také, že v zimě mělo jídlo také zahřát. Zima si žádá hutné pokrmy, jako je maso, luštěniny, obiloviny, oříšky a semínka. Z ovoce a zeleniny se jedla hlavně jablka, sušené švestky, kořenová zelenina, brambory, cibule, česnek a hlávkové zelí, zejména kysané. S příchodem jara se snižovala spotřeba masa a naopak se zvyšovala spotřeba mléka, sýrů, vajec. Mělo to své důvody, na jaře se dobytek vyháněl opět na pastvu, více dojil a slepice více nesly. Na jaře se jedlo hodně křehké listové zeleniny a bylinky. V létě se jedlo hodně zeleniny a ovoce, bylinek, stejně tak začátkem podzimu. V létě se jedla lehká jídla, která nás ochlazují a která nezatěžují náš trávicí trakt. Na podzim se jedly brambory, zelí a další plody podzimní sklizně a přidávalo se hřejivé koření.                                                                                  

Naše tělo je již po tisíciletí zvyklé na sezónní potraviny, výrazná změna ve složení stravy, která je zde 60 let, je na naše tělo příliš rychlá. Konzumace sezónních potravin nám zaručí pestrou i vyváženou stravu, což znamená, že tělu dodáme všechny živiny, které potřebuje. Je-li naším lékem strava, obvykle se nestaneme závislými na chemických lécích. Budeme žít nejen delší život, ale aktivní, kvalitní život.

Co jsou sezónní potraviny

Plody dané sezóny, to znamená, co v daném ročním období přirozeně dozrává, se nejhojněji vyskytují, jsou nejchutnější a díky tomu, že neutrácejí na kvalitě skladováním, umělým dozráváním ani dopravou přes půl světa, také kvalitnější. Sezónní potraviny jsou výhodné pro naše zdraví, konzumací sezónních potravin podporujeme také domácí zemědělství, eko a bio farmáře, místní pěstitele a chovatele, kteří hospodaří stejným způsobem, jako se hospodařilo v dávných dobách. Žádná chemie, žádné stísněné prostředí pro drůbež a dobytek. Když se řekne sezónní potraviny, jedná se zejména o ovoce a zeleninu. Konzumace sezónních potravin znamená návrat k přírodě.

Proč jíst místní potraviny

  • Lepší chuť i vzhled - sezónní ovoce a zelenina je sklízena v nejlepší zralosti a obvykle se prodává do 24 hodin od sklizně. Naopak dovozové potraviny urazí velkou cestu, než se dostanou na náš stůl. Musejí být přepravovány v kamionech či letadlech a později uskladňovány ve velkoskladech.                                                                                                                                                                                        
  • Sezónní potraviny jsou zdravější - čím je kratší doba, během níž se potraviny dostanou od pěstitele či chovatele na váš stůl, tím méně ztratí na čerstvosti i kvalitě. Čerstvé ovoce a zelenina má nejvíce prospěšných látek během 48 hodin po sklizni. V každém klimatickém pásmu roste přirozeně taková zelenina a ovoce, která je přirozená místním živočichům i člověku.                                                                                    
  • Podporujete místní zemědělce - pěstitelé a chovatelé mohou sice nabízet své produkty velkoobchodu, avšak výkupní ceny jsou velmi nízké, někdy dokonce pouze pokrývají náklady, což se zrovna nevyplatí. Pokud místní zemědělci prodávají své zboží přímo spotřebitelům, nemusejí využívat prostředníků a mohou proto dostat za své produkty vyšší cenu, což jim umožňuje pokračovat v jejich  činnosti.                                                                                                                                                                                                                                            
  • Chráníte krajinu - dostanou-li zemědělci za své produkty zaplaceno od místních lidí, nebudou mír důvod prodávat svou zemědělskou půdu pro zástavbu. Kromě toho drobní zemědělci přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách,u bytové zástavby je tomu naopak.                                                                                                                                                                     
  • Sezónní potraviny jsou investice do budoucnosti - kupováním produktů od místních zemědělců pomáháte udržovat charakter vašeho regionu i místa pro vaše děti a vnoučata. Drobní zemědělci používají šetrné metody k životnímu prostředí. Farmy jsou obklopeny poli, loukami, lesy, potoky, rybníky, což znamená dobré podmínky pro zvířata volně žijící v přírodě.

Co můžete koupit na farmářských trzích a na farmách?

Na farmářských trzích i na farmách můžete koupit sezónní zeleninu a ovoce, jako jsou brambory, cibule, žlutá, bílá, někdy i červená, šalotka, cibulka s natí, petrželka, kudrnka, zelí bílé i červené, kapusta, saláty ledový, hlávkový, lollo biondo i lollo rosso, čekanka, rukolua, čerstvé bylinky, ředkvičky, brokolice, patizon, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, dýně špagetová i Hokkaido, okurky, papriky, rajčata i cherry rajčátka, česnek, višně, maliny, borůvky, ostružiny, jahody, švestky, jablka. Můžete si koupit také sezónní květiny, jako jsou gladioly, hvozdíky apod., Na farmách i na farmářských trzích můžete koupit také mléčné výrobky kravské, kozí i ovčí, zejména sýry, sladkovodní ryby, jako je candát, kapr, mořské ryby, maso a domácí uzeniny, vejce, houby, med, medoviny, sladké o slané pečivo, koření a občas také různé ručně vyrobené výrobky

Seznam farmářských trhů najdete na  https://www.nalok.cz/farmarske-trhy, seznam drobných zemědělců můžete najít na https://www.ceskyfarmar.cz/ i na https://www.adresarfarmaru.cz/