Rakovina – nepřítel, proti kterému nejsme bezmocní

30.10.2013 10:29

Když se řekne rakovina… Mnohého z nás naplní toto slovo strachem. Naštěstí nejsme proti tomuto nepříteli bezmocní. Máme proti němu mnoho pomocníků, např. rybí tuk, lněná semínka, hlávkové zelí, brokolici, chřest, bílou ředkev, kedlubnu, česnek, cibuli, letní cibulku, mrkev, mrkvovou šťávu, pórek, pažitku, rajčata, rajčatovou šťávu, rajčatový protlak sóju…

Co bychom měli znát o našem nepříteli

Zhoubný nádor (rakovina) vzniká ze zdravých buněk poškozením DNA v buněčném jádru vlivem různých faktorů, např. karcinogenních látek (obsažených např. v přepálených tucích), volných radikálů (sloučeniny, jejichž atom obsahuje jeden volný elektron). Volné radikály jsou kolem nás i v našem těle (jsou výsledkem biochemických reakcí při štěpení potravy). Chybná DNA se sice při každém buněčném dělení zdvojnásobuje, ale stále se nejedná o nádorové buňky. Aby se mohla ze zmutované (vlivem poškození DNA) buňky stát nádorová buňka, musí nejen fungovat autonomně, bez vnější pomoci, ale musí také unikat imunitnímu systému a vytvořit si pro sebe vlastní síť kapilár, které ji zajišťují potřebnou výživu a podmínky k jejímu dalšímu šíření nejprve množením dalších nádorových buněk, které pronikají do okolních tkání a nakonec šířením do celého těla v podobě metastáz.

Novinka v boji proti rakovině léčba vysokými dávkami vitamínu C

Přední vědci přišli v poslední době na to, že vitamín C má nejen silné protiinfekční, protizánětlivé a antioxidační účinky, ale ve vysokých dávkách působí toxicky cíleně na nádorové buňky. Léčba probíhá aplikací vysokých dávek vitamínu C infuzemi, tyto vysoké dávky, cca 1 g na kilogram tělesné hmotnosti, nelze přijmout běžnou stravou, nadbytek vitamínu C je totiž z těla vyloučen močí. V některých onkologických centrech v naší republice už tento druh léčby je uveden do praxe jako doplňková léčba. Vysokými dávkami vitamínu C, dlouhodobě podávaných pomocí infuzí lze léčit nejen rakovinu, ale také alergie a autoimunitní onemocnění jako je např. Crohnova choroba. Tento způsob léčby je vhodný pro každého kromě lidí s ledvinovými kameny a s poruchou funkce ledvin. Tento způsob léčby vyjde na stovky korun, nemocní si ho musejí hradit sami, protože zdravotní pojišťovny tento způsob léčby nehradí ani na něj nepřispívají.

Naši další pomocníci v boji proti rakovině                                                        

Naši další pomocníci, kteří posilují náš imunitní systém, dodávají tělu potřebné látky a tak nám pomáhají v boji proti rakovině, jsou hlavně potraviny rostlinného původu. Potraviny rostlinného původu obsahují fytochemické látky, které si vytvořily proti svým škůdcům (např. resveratrol, obsažený v hroznovém víně ho chrání před mikroskopickými houbami), dokáží zablokovat procesy nezbytné pro růst nádorových buněk. Z potravin živočišného původu mají protinádorový účinek mořské ryby, plody moře, rybí tuk, zakysané mléčné výrobky, které obsahují živé prospěšné bakteriální kultury a tvaroh, který podporuje vstřebávání omega3-mastných kyselin.

Jména našich pomocníků v boji proto rakovině                                                            

  • Brukvovitá a kořenová zelenina                                                                                                                                                                           kapusta, růžičková kapusta, brokolice, květák, kedlubna, červená řepa, mrkev, bílá ředkev, chřest, šťáva z mrkve, červené řepy.
  • Cibule a česnek                                                                                                             
  • pórek, pažitka, letní cibulka.
  • Rajčata                                                                                                                   
  • rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva.
  • Sója                                                                                                                                                                                                                                                     tofu, sójové mléko, omáčka miso.
  • Bobulovité ovoce                                                                                                                                                                                                       maliny, jahody, ostružiny, borůvky, višně, hroznové víno
  • Citrusy                                                                                                                                                                                                               pomeranče, citróny, grepy.                        
  • Omega 3 mastné kyseliny                                                                                                                                                                                        Jejich zdrojem je lněný olej, rybí tuk, ryby a plody moře řepkový olej, lněná a dýňová semínka, ořechový a dýňový olej. Nejvíce omega – 3 mastných kyselin (podporují buněčné dýchání a tím posilují naše tělo) je obsaženo ve lněném oleji. Ideální potravinou proti rakovině rozmixovaný polotučný nebo tučný tvaroh s lněným olejem v poměru 1 : 1 až 1 : 3 obohacený lněnými semínky a ovocem, případně oslazený trochou medu nebo cibulkou, mrkví nebo jinou zeleninou a kořením. Bílkovina tvarohu obsahuje látky, které pomáhají vstřebat omega – 3 mastné kyseliny.                                                    
  • Zakysané výrobky                                                                                                                                                                                                              kyška, acidofilní mléko, biokys, jogurty a další výrobky obsahující probiotika, tj. mléčné bakterie laktobacily a bifidobakterie. Výborným pomocníkem je i kysané zelí.
  • Houby                                                                                                                                                                                                                               hlíva ústřičná, žampiony, shitake, reishi
  • Hořká čokoláda se 70 % a více procenty kakaa
  • Řasy                                                                                                                                                                                                                           nori, wakame a sladkovodní řasy
  • Zelený čaj                                                                                                                                                                                                       obsahuje polyfenoly katechiny, které brání vytvářená kapilár pro zásobování nádorových buněk.
  • Koření a bylinky                                                                                                                                                                                                   kurkuma, bazalka, zázvor, kardamon, rozmarýn, máta, majoránka, koriandr, tymián, muškátový ořech.

Nejdůležitější je prevence

 

Skladba stravy má významný vliv na to, jestli onemocníme rakovinou nebo ne. V naší stravě by neměla chybět zelenina (minimálně 3 porce denně, jedna porce je 100 g zeleniny, což je např. jedna mrkev nebo svazek ředkviček), dvě porce s nižším glykemickým indexem (např. jablka, jedna porce je 100 g ovoce, což je např. jedno středně velké jablko), celozrnné obiloviny a luštěniny, ryby, řepkový olej, lněná semínka, dýňová semínka a další zdroje omega –3 mastných kyselin, zakysané mléčné výrobky, které obsahují mléčné bakterie laktobacily a bifidobakterie. Nejíst často uzeniny, polotovary, smažená jídla, instantní jídla, příliš slaná jídla a potraviny s velkým obsahem chemických látek (konzervanty, zvýrazňovače chuti, apod.), potraviny a jídla obsahující trans mastné kyseliny, nekouřit, pít střídmě alkohol, ne více než 2 skleničky denně. Je dobré se vyhnout i slazeným limonádám, kromě cukru obsahují chemické látky a také se po nich tloustne. Nejvhodnější tekutinou je pitná voda. Obezita je jeden z rizikových faktorů vzniku rakoviny, udržování normální tělesné hmotnosti je prevence proti vzniku rakoviny. Dostatek pravidelného pohybu, častý pobyt venku (vitamín D je aktivován slunečním zářením, má protirakovinné účinky, naše tělo přijímá potravou neaktivní formu vitamínu D), dostatek spánku, odpočinku a správné zvládání stresu patří k prevenci proti rakovině.