Rychlá dieta

16.03.2014 13:37

Zní to velice lákavě za týden zhubnout 2 kg a za měsíc 5 až 6 kg. Člověk si řekne, že to nějak vydrží. Na dietě je správné rozložení do pěti denních menších porcí. Dieta pamatuje také na dostatek bílkovin, vlákniny, vitamínů i minerálů. V redukční dietě se mají omezovat tuky, je však třeba pamatovat na dostatek tuků,např. výrobky s označením light nejsou dobré řešení. Obsahují totiž více sacharidů na úkor tuků. Správně by mělo být výrobky s nižším obsahem tuků. Není třeba se vyhýbat ovoci, ovoce obsahuje vitamíny, mienrály, a další cenné látky a také uspokojuje chuť na sladké. 

V dietě chybí bílá mouka a výrobky z ní, což je dobře, bílá mouka obsahuje pouze škorb a lepek, tj. pouze sacharidy, dodá tělu pouze energii, nic víc.

Knaeckebrot je sice oblíbeným jídlem na hubnutí, má však jednu nevýhodu, je po něm brzy hlad. Je lépe volit menší množství chleba, celozrnného pečiva, např. 60 g chléb+půl balení žervé+paprika. Ovesná kaše s mlékem, jablky, skořící a stévií je též vhodná snídaně. Ke svačině je vhodnější místo sucharů ovoce, ovoce obsahuje vlákninu a také jednoduché sacharidy jako okamžitý zdroj energie. Ovoce má díky vláknině sytící schopnost, není po něm hlad. V první polovině dne není třeba se obávat ovoce, naopak. Tělo potřebuje dodat i okamžitý zdroj energie. 

Některé ovoce je zvlášť vhodné pro hubnutí, např. grapefruit, jahody, čerstvý ananas, kiwi, jablko.

K obědu je možné si dát jako přílohu kromě luštěnin pohanku (má velmi málo kalorií a mnoho zdravých látek, např. rutin, který je nezbytný pro elasticitu cév) malé množství brambor nebo jáhel nebo rýže natural pro zpestření jídelníčku. Jíst pořád k obědu drůbež (bez kůže) se zeleninou a luštěninami se přejí během týdne.

Mít k odpolední svačině pouze zeleninu a k večeři maso bez přílohy vypadá sice dobře, avšak je po tom brzy hlad, stejně tak po knaeckebrotu nebo pouze po tofu. Další jídlo je až snídaně druhý den ráno. Hlad zpomaluje metabolismus, při zpomaleném metabolismu tělo zužítkuje všechny živiny a ukládá je do tukových zásob na horší časy. Je zde také riziko, že sníst během druhé poloviny dne pouze zeleninu a plátek libového masa a potom do rána nic, pouze pít, nelze dlouho vydržet, zvláště, když si někdo jde lehnout později než ve 20:00.

Jídelníček by měl být zpestřen rybím masem, které obsahuje potřebné omega-3-mastné kyseliny a vitamín D.

Pohyb, pitný režim, zejména voda je dobrý. Měsíc může být denní příjem energie cca 5500 kJ, je však třeba lepší skladbu potravin, volit takovou kombinaci potravin, která zasytí a dodá všechny potřebné látky. Je třeba také lépe rozložit potraviny během dne, ne příjmout většinu energie v první části dne a ve druhé části dne, tj. svačina a večeře si dát téměř hladovku. 

Výživový nápoj není potřeba, doplňky jsou doplňky, ne náhrada stravy. Jako doplněk je vhodné psyllium, které pomůže dát pocit sytosti.

A také je třeba po skončení diety postupně přecházet na běžnou stravu.

Jínak sice zhubnete cca 5 kg za měsíc, ale po přechodu na běžnou stravu je opět naberete a také nějaké to kilo navíc, jako pří každé jednorázové dietě.

https://www.czhubnuti.cz/dieta/diety-na-hubnuti/rychla-dieta/

 

 

.