Vliv potravin na naše tělo

24.05.2014 23:53

Potraviny ovlivňují činnost našeho těla různým způsobem. Některé potraviny způsobují nadýmání, jiné zácpu, jiné odvodnění těla, některé nadýmání, pálení žáhy, apod.

Potraviny, které překyselují a způsobují pálení žáhy

Kyselinotvornost, zásadotvornost potravin je stav, který způsobují potraviny v těle poté, co byly stráveny. Kyselé potraviny snižují množství kyselin v krvi, jsou zásadotvorné. Mezi ně patří např. kuchyňská sůl, ovoce, zelenina, víno. Zásadité potraviny naopak snižují množství zásad v krvi, z tohoto důvodu jsou kyselinotvorné. Mezi ně patří ořechy, maso, ryby, tuky, většina obilovin, luštěniny, bílý řepný cukr, pivo, pikantní koření (např. pepř, chilli). Některé potraviny se vyznačují obojím účinkem – kyseliny činí méně kyselé díky svému obsahu minerálů a zásady činí méně zásadité díky svému obsahu bílkovin. Mezi tyto potraviny patří sójové výrobky, mléko a mléčné výrobky.                                                                                                        

Nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin vyvolává pálení žáhy (pyrózu). Pyróza se projevuje pálivou bolestí za hrudní kostí, šířící se od žaludeční krajiny směrem ke krku. Vzniká z nepřiměřeného návratu obsahu žaludku do jícnu. Léčba spočívá ve zvýšené konzumaci zásadotvorných potravin a snížené konzumaci kyselinotvorných potravin. Výborným pomocníkem při pyróze je též čajová lžička jedlé soli rozpuštěné ve sklenici studené pitné vody.

Potraviny, které zahleňují            

Mezi potraviny, které podporují zahleňování, patří veškeré sladkosti a výrobky z bílého řepného cukru, výrobky z bílé mouky, smažená a tučná jídla, někdy také mléko. Po dobu jakéhokoli kašle je vhodné omezit konzumaci výše uvedených potravin a naopak zvýšit konzumaci potravin, které rozpouštějí hlen. Mezi potraviny rozpouštějící hlen patří např.  hrušky, jablka, citrony, ředkvičky, celer, lilek, bazalka, sója a výrobky z ní, fazole, chřest, cuketa, žampiony. Výše uvedené potraviny též posilují plíce.

Potraviny, které nejčastěji způsobují potravinové alergie

Příčinou potravinových alergií je nepřiměřená reakce imunitního systému. Alergická reakce bývá většinou zprostředkovaná protilátkami třídy IgE. Častými příznaky potravinové alergie jsou respirační potíže (kýchání, rýma, dýchavičnost, astma), pálení očí, svědění, kopřivka, průjmy, bolesti břicha, zvracení. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou kravské mléko, vejce, ryby, ovoce (zejména jahody, broskve, jablka, meruňky), zelenina (zejména špenát, rajčata), ořechy a semínka.

Alergické potíže lze zmírnit vhodnou stravou. Ze stravy je třeba vyloučit hlavní alergen (potravinu, která způsobuje alergickou reakci). Je vhodné v hojné míře konzumovat potraviny obsahující vitamín C (zmírňuje působení mnoha alergenů), potraviny obsahující vitamíny skupiny B (brání produkci histaminu, hlavního podněcovatele alergických reakcí), vitamín E (brání produkci histaminu, zabraňuje vzniku otoků), beta-karoten, selen a zinek.

Potraviny, které způsobují nadýmání

Nadýmání vzniká při konzumaci nadýmajících potravin, zejména luštěnin, ale i mléka a nadýmavé zeleniny (kapusta, okurka, zelí, aj.).

U luštěnin výrazně zmírňuje jejich nadýmající účinek namáčení luštěnin před jejich tepelnou úpravou na několik hodin do vody, tepelná úprava (vaření), rozrušení vláken luštěnin (hrachová kaše) a přidání koření, které působí proti nadýmání (např. tymiánu, majoránky, libečku, oregana).

Nadýmání lze zmírnit také koprem (např. přidáním kopru do okurkového salátu), kmínem (přidává se do zelí), hojnou konzumací ovoce s vysokým obsahem vody (melouny, jižní ovoce). Při léčbě nadýmání se osvědčily některé bylinné čaje – čaj z heřmánku, fenyklu (je vhodný též pro malé děti), anýzu. Snížení nadýmavých účinků lze u některých potravin (kapusty, zelí) dosáhnout též jejich tepelnou úpravou (vaření, dušení), ale též sterilováním (zelí, fazole).

Potraviny, které odvodňují                              

Potraviny s diuretickým účinkem (odvodňují organismus) jsou dobrými pomocníky při ledvinových potížích, kdy je třeba pročistit ledviny a zbavit je toxických látek. Pomáhají též při léčbě otoků. Mezi potraviny s diuretickým účinkem patří jablka, broskve, nektarinky, třešně, melouny, okurky, chřest, petržel (kořen i nať). Výše uvedené potraviny jsou vhodným doplňkem k urologickému čaji a k diuretikům (léky podporující močení a tím odvodnění organismu).

Potraviny, které podporují zadržování vody v těle

Při léčbě ledvinových potíží a otoků je třeba omezit konzumaci potravin, které zadržují vodu v těle (mají antidiuretické účinky), tj. kuchyňské soli, příliš slané výrobky (uzeniny, slanečky, potraviny ve slaném nálevu, konzervy). Méně slanou chuť lze zastřít různými kořeními a bylinnými natěmi (bazalkou, libečkem, šalvějí, saturejkou, koprem, zelenou petrželkou, celerovou natí, apod.).

Potraviny, které způsobují zácpu

Zácpa je definovaná jako obtížné vyprazdňování tuhé stolice (u těžkých forem jako nemožnost spontánního vyprázdnění stolice). Příčinou jejího vzniku je nedostatek pohybu, nedostatek tekutin, vlákniny a nadměrná konzumace potravin způsobujících zácpu. Jedná se o maso, výrobky z bílé mouky, kakao, čokoládu.

Při léčbě zácpy se kromě dostatečného pohybového a pitného režimu používají potraviny obsahující vlákninu (např. luštěniny), a potraviny s projímavým účinkem. Jedná se zejména o okurky, kyselé zelí, jablka, švestky, hroznové víno, meruňky, meloun, cukety. Ovoce se doporučuje konzumovat syrové nebo ve formě kompotů. Při zácpě též pomáhá vypít ráno nalačno sklenici vlažné vody a během dne popíjet mátový čaj.

Zdravou stravou lze předejít různým zdravotním potížím nebo je alespoň zmírnit. Strava ovlivňuje naše zdraví, má nezanedbatelný vliv na tělesnou a duševní pohodu a tím i na kvalitu života.