Analýza složení těla a určení obezity

05.11.2013 21:31

Obezita je definovaná jako nadměrné uložení tuku v organismu.            

Obezita je zdraví nebezpečná                                                    

Obezita není jen vada na kráse, je také příčinou mnoha nemocí. Mezi metabolická onemocnění způsobená obezitou, patří vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu a krevních tuků, ateroskleróza, diabetes mellitus. Obezita také příčinou zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi a následně dny, poruch plodnosti, bolestí zad a kloubů vlivem nadměrné hmotnosti. Tuková tkáň obézního jedince produkuje hlavně škodlivé látky, zatímco tuková tkáň štíhlého jedince produkuje hlavně ochranné látky.

Příčin vzniku obezity je mnoho: např. nesprávné stravovací a pohybové návyky, držení různých jednorázových redukčních diet, hormonální poruchy, např. snížená funkce štítné žlázy. Obezitu může způsobit antikoncepce a užívání některých druhů léků, např. kortikoidů, některých psychofarmak. Obezita jako následek onemocnění není častá.

Analýza těla aneb jak určit obezitu

BMI (Body maas index) je je hmotnostní index, kterým se zjišťuje výšková proporcionalita. BMI slouží k orientačnímu zjištění množství tuku v organismu. K výpočtu BMI je třeba znát pouze výšku (v cm) a tělesnou hmotnost (v kg).

Hodnoty BMI – klasifikace tělesné hmotnosti

 

Hodnota BMI

Klasifikace tělesné hmotnosti

18,4 a méně

podvýživa

18,5 – 24,9

normální hmotnost

25 – 29,9

nadváha

30 – 34,9

obezita 1. stupně (mírná)

35 – 39,9

obezita 2. stupně (střední)

40 a více

Obezita 3. Stupně (morbidní)

 

BMI slouží pouze k orientačnímu zjištění množství tuku v organismu, protože přesně neodráží podíl tuku a svalové (bez tukové) hmoty. Např. sportovci provozující silové sporty budou mít vysoké hodnoty BMI, ale přesto nebudou mít ani nadváhu ani nebudou obézní, protože v jejich organismu nedošlo ke zmnožení tuku, ale svalové hmoty. Svaly jsou těžší než tuky, ale mají větší hustotu (tuk má hustotu 0,95 g na centimetr krychlový. Svalová hmota má hustotu 1,05 g na centimetr krychlový) a tím i menší objem (při stejné váze mají cca o 11% menší objem než tuky). Svaly jsou pevné, zatímco tuky tvoří měkké „načechrané polštáře“. Při redukci tělesné hmotnosti svaly rostou pod tukovou vrstvou. Výsledkem je vyšší objem i vyšší tělesná hmotnost, ale pouze krátkodobě. Je třeba určit množství tuku v těle v %, zejména abdominálního tuku.

Celkové množství tuku v těle měří se na přístroji, např. na přístroji značky Tanita. Dříve se množství tuku určovalo měření, kožních řas kaliperem.

Klasifikace výsledků procenta tělesného tuku

 

Pohlaví

Věk

Nízké

Normální

Vysoké

Velmi vysoké

žena

18–39

méně než 21 %

21–32,9 %

33–38,9 %

39 % a více

 

40–59

méně než 23 %

23–33,9 %

34–39,9 %

40 % a více

 

60–80

méně než 24 %

24–35,9 %

36–41,9 %

42 % a více

muž

18–39

méně než 8 %

8–19,9 %

20–24,9 %

25 % a více

 

40–59

méně než 11 %

11–21,9 %

22–27,9 %

28 % a více

 

60–80

méně než 13 %

13–24,9 %

25–29,9 %

30 % a více

 

Viscerální tuk měří se na přístroji, často se však používá tzv. WHR.

Klasifikace výsledků viscerálního tuku:

 

Obsah viscerálního tuku

Hodnocení obsahu

1–9

normální

10–14

vysoký

15–30

velmi vysoký

 

WHR znamená poměr obvodu pasu (v cm) a obvodu boků (v cm). Tento test určuje množství abdominálního tuku v těle, tj. tuku, který je usazen v oblasti břišní, kde znamená riziko zdravotních komplikací. Tento test používají např. diabetologové, kdy pomocí tohoto testu určují riziko zdravotních komplikací. Ty právě působí viscerální tuk, podkožní tuk způsobuje pouze zátěž kloubů a také ne pěknou postavu. WHR je jednoduchá a spolehlivá metoda ke zjištění abdominálního tuku v těle.

 

Provedení testu:

  • Změřit obvod pasu – obvod pasu se měří v horizontální rovině v polovině vzdálenosti mezi spodním okrajem posledního žebra a vrcholem kosti kyčelní
  • Změřit obvod boků – obvod boků se měří v horizontální rovině v místě největšího vyklenutí hýždí
  • Provedení výpočtu = obvod v pasu v centimetrech vydělit obvodem boků v centimetrech

Výsledky:

Muži   

 

Věk

Nízké riziko

Střední riziko

Vysoké riziko

Velmi vysoké riziko

20-29

méně než 0,83

0,83-0,88

0,89-0,94

více než 0,94

30-39

méně než 0,84

0,84-0,91

0,92-0,96

více než 0,96

40-49

méně než 0,88

0,88-0,95

0,96-1,0

více než 1,0

50-59

méně než 0,9

0,9-0,96

0,97-1,02

více než 1,02

60 a více

méně než 0,91

0,91-0,98

0,99-1,03

více než 1,03

 

 

Ženy

 

Věk

Nízké riziko

Střední riziko

Vysoké riziko

Velmi vysoké riziko

20-29

méně než 0,71

0,71-0,77

0,78-0,82

více než 0,82

30-39

méně než 0,72

0,72-0,78

0,79-0,84

více než 0,84

40-49

méně než 0,73

0,73-0,79

0,8-0,87

více než 0,87

50-59

méně než 0,74

0,74-0,81

0,82-0,88

více než 0,88

60 a více

méně než 0,76

0,76-0,83

0,84-0,9

více než 0,9

 

 

Množství kosterního svalstva (v %) patří k analýze těla, množství kosterního svalstva vypovídá o míře fyzické aktivity jedince.

Klasifikace výsledků procenta kosterního svalstva

 

pohlaví

věk

nízké

normální

vysoké

velmi vysoké

žena

18–39

méně než 24,3 %

24,3-30,3 %

30,4-35,3 %

35,4 % a více

 

40–59

méně než 24,1 %

24,1-30,1 %

30,2-35,1 %

35,2 % a více

 

60–80

méně než 23,9 %

23,9-29,9 %

30-34,9 %

35 % a více

muž

18–39

méně než 33,3 %

33-39,3 %

39,4-44 %

44,1 % a více

 

40–59

méně než 33,1 %

33,1-39,1

39,2-43,8 %

43,9 % a více

 

60–80

méně než 32,9 %

32,9-38,9 %

39-43,6 %

43,7 % a více

 

 

Množství vody v těle (v %) je dalším parametrem analýzy těla. Kolenec má 80-85 % vody v těle, dítě cca 75 %, dospělý muž cca 63 % a dospělá žena cca 53 %. Podíl vody v těle klesá s věkem. Muž má o 10 % více vody v těle než žena, má více svalové hmoty, žena má vyšší obsah tuku. Svalová tkáň obsahuje více vody než tuk.

Příčinou sníženého obsahu vody v těle je dehydratace, která vzniká z nedostatečného pitného režimu nebo i tím, že vysoké ztráty vody (např. potem) nejsou kompenzovány. Zvýšené množství vody v těle je způsobeno zadržováním vody v těle.  Mlže být způsobeno otoky vlivem nemoci, nebo i konzumací stravy s vysokým obsahem cukru a soli (cukr i sůl (sodík zadržuje vodu v těle) zadržují vodu v těle).  Při sledování složení potravin na výrobku člověk zjistí, že mnoho potravin obsahuje hodně cukru nebo soli. Je vhodné moc nepřisolovat a nepřislazovat, vhodnější sladidlo než cukr (obsahuje pouze sacharidy) je med, který obsahuje kromě sacharidů i rostlinný tuk, vitamíny, minerály. Kdo málo pije má tendence k zadržování vody, protože organismus v rámci pudu sebezáchovy co nejvíce šetří vodou, což ho nesmírně zatěžuje.

Bazální metabolismus dříve se vypočítával podle vzorce, nyní je změřen na přístroji. Bazální metabolismus znamená potřebu energie, kterou potřebuje tělo k zajištění životních funkcí (např. činnosti srdce, plic, apod.). Bazální metabolismus je ovlivněn několika faktory: pohlavím (ženy mají nižší bazální metabolismus), věkem (s přibývajícími roky klesá hodnota bazálního metabolismu), obezitou, mírou fyzické aktivity, nemocí, stravovacími návyky (např. člověk, který drží drastické diety a má nízkou fyzickou aktivitu, snižuje svůj bazální metabolismus a také zpomaluje metabolismus).

Nejlepší metodou ke zvýšení bazálního metabolismu a ke zrychlení metabolismu je dostatečná fyzická aktivita (záleží na zdravotním stavu a fyzické kondici jedince). Je známé, že trénovaní sportovci mají vysoký bazální metabolismus a rychlý metabolismus. Snížení množství kalorií, tj. množství jídla (při redukci tělesné hmotnosti se jídlo rozděluje do 5-6 denních porcí, jí se méně, ale častěji) hraje vedlejší roli. Pouhým snížením kalorií, kde chybí fyzická aktivita, se dosáhne pravého opaku, totiž snížení bazálního metabolismu a zpomalení metabolismu, a tím i k ukládání tuku do zásoby (tělo přepne na úsporný režim). Z této metabolické pasti se lze dostat dostatečnou fyzickou aktivitou. Nezbytné je dodržování dostatečného pitného režimu. Určitou roli má i překyselení organismu, tomu lze zabránit hojnou konzumací vhodných nápojů (neslazených-cukr váže vodu v těle) a též konzumací hlavně zeleniny, ale i ovoce a významnou měrou též fyzickou aktivitou (jedovaté zplodiny z těla se vylučují též dýcháním, hluboké dýchání (vytváří se fyzickou aktivitou) působí na organismus výrazně zásadotvorně). Překyselení organismu způsobuje mnohé zdravotní problémy a ztěžuje redukci tělesné hmotnosti.

Metabolický věk je poměr svalů, vody, tuku, toxinů v těle (velký vliv má i překyselení organismu, které zvyšuje množství toxinů v těle a tím i zvyšuje metabolický věk) a opotřebování tkání. Ideální je metabolický věk = ½ skutečného věku. Věk hraje sice roli, ale ne rozhodující, rozhodující roli hraje správný životní styl, ten ovlivňuje výši metabolického věku. Ke správnému životnímu stylu patří zdravá strava s dostatečným pitným režimem a pohybovou aktivitou, eliminace stresu (optimistický pohled na život), dostatečný odpočinek správná relaxace, zájmová činnost, kontakt s přáteli.

Několik informací na cestě za zdravím a lepší postavou            

Obézní jedinec než začne s redukcí své tělesné hmotnosti, si musí uvědomit, kde udělal chybu, jejímž výsledkem je obezita, a tu chybu odstranit. Tělesnou hmotnost hodně ovlivňuje typ metabolismu, který je u každého jedince jiný. Některé hormony mohou být brzdou při redukci tělesné hmotnosti, např. inzulin brzdí odbourávání tuků. Ale naopak hormony glukagon, růstový hormon, stresové hormony (katecholaminy) aktivují enzymy lipázy, které odbourávají tuk. Hormon adrenalin pomáhá odbourávat tuk, ale pouze při fyzické aktivitě. Minerál zinek může pomoci při redukci tělesné hmotnosti tím, že brzdí enzym aromatázu, která přeměňuje androgeny (mužské pohlavní hormony) na estrogeny (ženské pohlavní hormony) a výsledkem je nárůst prsou i u mužů. Hormon serotonin (hormon štěstí) signalizuje tělu pocit sytosti, jeho hladinu zvyšuje strava bohatá na bílkoviny, procházka v přírodě. Hormon ghrelin (hormon hladu) je produkován žaludeční sliznicí a vyvolává pocit hladu. Žaludeční sliznice obézních jedinců produkuje nadměrné množství tohoto hormonu. Při pocitu hladu je doporučeno sníst nějakou nízkoenergetickou objemnou potravinu, která zasytí, např. zeleninová polévka nebo zelenina + žervé s nižším obsahem tuku. Je třeba jíst pomalu, v klidu, řádně kousat. Až po cca 20 minutách mozek hlásí, že je tělo nasyceno. Vhodná je též konzumace potravin s nižším glykemickým indexem.

Nezbytným pomocníkem při redukci tělesné hmotnosti je dostatek vhodných tekutin (neslazených) a pohybové aktivity dle fyzické kondice a zdravotního stavu jednotlivce. Pro redukci tělesné hmotnosti není vhodné silové cvičení, které probíhá za anaerobních podmínek a nevede ke spalování tuků. Vhodná jsou cvičení, která probíhají za aerobních podmínek, např. chůze (do schodů, do kopce), turistika, (při postižení kloubů artrózou není chůze vhodná je třeba ji nahradit jízdou na kole, plaváním ve vyhřátém bazénu (chladná voda brzdí odbourávání tuku, tuk slouží jako izolační vrstva proti chladu), aerobik, relaxační cvičení, dechová cvičení, cvičení zaměřené na posílení svalů, tanec (např. břišní tance, zumba). Vhodná pohybová aktivita pomůže odbourat tuk a dát pocit psychické pohody a radost.