Dělená strava

06.04.2014 10:12

Dělená strava není jen dieta, přestože patří mezi módní diety, ale životní styl. Mezi propagátory tohoto způsobu stravování patří Lenka Kořínková, Štefan Margita, Eva Urbanová, Jitka Asterová.

Podstata dělené stravy

Podstatou dělené stravy je rozdělení stravy na živočišnou a rostlinnou, Podle teorie dělené stravy se potraviny živočišného původu tráví jiným způsobem než potraviny rostlinného původu. Potraviny živočišného původu, v dělené stravě označeny jako bílkovinné, potřebují k trávení kyselé prostředí, zatímco potraviny rostlinného původu, v dělené stravě označované jako sacharidové, potřebují k trávení zásadité prostředí. Jsou-li tyto dva druhy potraviny konzumovány současně, dochází ke zpomalení trávení, k různým zdravotním potížím, jako je např. pálení žáhy, únava a k tloustnutí. V dělené stravě je ještě kategorie neutrálních potravin, kam patří zejména zelenina a tuky. Další z hlavních zásad dělené stravy je pravidelnost, tj. rozdělení jídla do menších porcí během dne, jíst hodně zeleniny, omezit přílohy a dbát na dostatečný pitný režim, přičemž mezi vhodné nápoje patří voda, neslazený zelený a bílý čaj, neslazené bylinné čaje, ovocné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. V dělené stravě by nemělo převažovat maso a také by se mělo omezit solení. Další důležitou zásadou dělené stravy je vyhýbání se rafinovaným potravinám, slazeným limonádám, nápojům s příchutěmi, umělým sladidlům, instantním potravinám, konzervantům a dalším chemickým látkám. Strava má obsahovat co nejméně chemických látek. Šetrný způsob konzervace je mražení, sušení, ovšem bez přidání síry.

Přestože princip dělené zůstává stejný, může být v praktikování dělené stravy rozdíl. Metoda dělené stravy podle jejího zakladatele dr. Haye doporučuje jíst všechny skupiny potravin v rámci jednoho dne s několika hodinovými odstupy. Dr Hay doporučuje odstup mezi sacharidovými a bílkovinnými potravinami min. 2 hodiny, zatímco odstup mezi bílkovinnými a sacharidovými potravinami má být 5 až 6 hodin. To je doba, kterou žaludek potřebuje na trávení potraviny z dané skupiny. Tím je tento způsob stravování  velice podobný židovské kuchyni, která striktně odděluje mléčné potraviny od masitých. U nás je známější metoda podle Lenky Kořínkové, která střídá potraviny různých skupin po dnech, tj. jeden se konzumují bílkovinové potraviny, tzv. „zvířátkový den“, další den se konzumují sacharidové potraviny, tzv. „kytičkový den“. V praxi to znamená, že ve „zvířátkovém dni“ se konzumují pouze bílkovinné a neutrální potraviny, zatímco v dalším dni, tj. v „kytičkovém dni“ se konzumují pouze sacharidové a neutrální potraviny.

Historie dělené stravy

Zakladatelem dělené stravy je americký lékař. Dr. Howard Hay, který žil v počátku minulého století. Dr. Haye postihlo v 41 letech ledvinové onemocnění, které v době kdy žil bylo nevyléčitelné. Přesto dr. Hay hledal prostředky, jak své onemocnění vyléčit. Na základě reportáže o hunských kočovnících, žijících v Himaláji, kteří netrpěli žádným civilizačním onemocněním. Dr. Hay si tuto skutečnost vysvětloval tím, že se tito kočovníci živí pouze potravinami v přírodní podobě. Začal kombinovat stravu a její působení na organismus a došel k závěru, že jeho strava musí být převážně zásaditá. Toto pravidlo dodržoval oddělováním potravin obsahující velké množství sacharidů od potravin obsahujících bílkoviny. Tímto postupem docílil nejen svého úplného uzdravení, ale také se zbavil nadbytečných kil.

Rozdělení potravin

V dělené stravě jsou potraviny rozděleny do třech skupin: bílkovinné, sacharidové a neutrální.

Mezi bílkovinné potraviny patří: všechna tepelně upravená masa, kromě vepřového masa, tepelně upravené ryby, ryby, kvalitní uzeniny, např. domácí výroby, tj. uzeniny bez chemických přísad, sójové výrobky, mléko, vaječný bílek, všechny druhy sýrů s maximálně 50% tuku v sušině např. eidam, parmazán, gouda, vařená rajčata a rajčata z konzervy (v syrovém nebo sušeném stavu jsou neutrální), drobné druhy ovoce, např. jahody, maliny, rybíz, jádroviny, peckoviny, citrusy, exotické ovoce kromě banánů, ovocné čaje, suchá vína, sekt.

Mezi sacharidové potraviny patří: celozrnné obiloviny a výrobky z nich, včetně celozrnných mouk, brambory, topinambury, kapusta, banány, datle fíky, křehká jablka, škrob, luštěniny, ovocný cukr, med, javorový sirup, sušené nesířené ovoce kromě rozinek, 100% džusy, šťávy z čerstvého ovoce, džemy.

Mezi neutrální skupinu potravin, kterou lze kombinovat s bílkovinnými i se sacharidovými potravinami, patří: tuky a oleje kromě margarínů a dalších rostlinných tuků v tuhém stavu, jako je např. Rama, Flora, zakysané mléčné výrobky, např. jogurty, zakysaná smetana, sladká smetana, podmáslí, syrovátka, bílé ovčí, kozí sýry, žervé, lučina, mozzarella, cottage, máslo,sýry s více než 60 % tuku v sušině, např. cammembert, syrové uzeniny, např. sušená šunka, syrové marinované nebo uzené ryby, zelenina, olivy, houby, výhonky, klíčky, bylinky, koření, ořechy, semena, borůvky, rozinky, želatina, vaječný žloutek.

Mezi zakázané potraviny patří vepřové maso, bílý cukr, bílé pečivo, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, loupaná bílá rýže, margaríny a ztužené rostlinné tuky, tj. rostlinné tuky v tuhém stavu, burské oříšky, tvrdý alkohol, majonézy, konzervované výrobky, instantní výrobky.

Sporné potraviny jsou čokoláda, kakao, káva a černý čaj. Někteří zastánci dělené stravy je zakazují, jiní je povolují.

Dělená strava má své paradoxy, jedním z nich je způsob dělení potravin do jednotlivých skupin, např. sýr žervé, který je bohatým zdrojem bílkovin by člověk čekal ve skupině bílkovinných potravin, ale on je ve skupině neutrálních potravin. Dalším paradoxem je zákaz konzumace vepřového masa, přičemž kvalitní uzeniny, tj. i vepřové jsou povoleny.

Výhody a nevýhody dělené stravy

Dělená strava má své výhody, je bez pocitu hladu, omezuje přílohy, je bohatá na zeleninu, pokud se jednotlivé skupiny potravin střídají během dne, je strava vyvážená, obsahuje všechny potřebné látky pro naše tělo. U dělené stravy je třeba přemýšlet o tom, co člověk jí, nelze jíst bezmyšlenkovitě.

Mezi nevýhody dělené stravy patří možná nevyváženost stravy, jsou-li střádány jednotlivé skupiny potravin při dnech. Nevyváženost se týká přijaté energie a dalších látek. U dělené stravy je třeba mít neustále po ruce seznam potravin, které patří do jedné ze tří skupin, což může být pro někoho stresující. V dělené stravě jsou povoleny i potraviny s vysokým obsahem kalorií, např. sýry s 60 % a více procenty tuku v sušině jsou pro redukční dietu nevhodné. Mezi další rizika této stravy patří jo-jo efekt. Po dobu držení zásad dělené stravy přináší tento způsob stravy výsledky v podobě lepší kondice a zbavení se nadbytečných kil. Ale při přechodu na běžnou stravu mnoho lidí přechází ke starým návykům a shozená kila naberou zpět, a nejen to, kromě nich ještě nějaká kila navíc. Dělená strava totiž nic neříká o tom, jak jíst zdravě a jak si udržet svoji tělesnou hmotnost při nedodržování zásad dělené stravy, tj. když člověk přestane dělit potravin na bílkovinné, sacharidové a neutrální.