Festival zdravého životního stylu

28.02.2018 22:30

Všichni, bez rozdílu věku a pohlaví chceme být zdraví a  těšit se ze života. Svým životním stylem do značné míry rozhodujeme o tom, zda budeme zdraví i aktivní do pozdního seniorského věku. Inspirací, jak zdravě žít, byl Festival zdravého životního stylu, který se konal v sobotu 24. února a v neděli 25. února v Praze.

Co je zdravý životní styl

Zdravý životní styl je zdravý způsob života. Zdravě žít znamená žít tak, abychom prospěli svému tělu, své mysli i své duši. Zdravě žít znamená zdravě jíst, dopřát svému tělu dostatek vhodného pravidelného pohybu, dostatek spánku i odpočinku, pečovat o svou pleť, správně zvládat stres, mít pozitivní myšlenky, mít se rád, dopřát si vnitřní klid, relaxaci, rozvíjet své schopnosti i svou osobnost, realizovat se, dělat to, co nás baví, prožívat štěstí a mít dobré vztahy se sebou i s ostatními. Velice stručně řečeno, zdravě žít znamená aktivně žít.

Festival zdravého životního stylu nabídl ochutnávky zdravého života. K vidění i ochutnání byly různé zdravé pochoutky i nápoje, jako je například čaj matcha, ovocné šťávy.  Své místo ve zdravém životním stylu mají i bylinky. Bylinky jsou přírodní léky, které najdou své uplatnění v kuchyni i jako ingredience v přírodní kosmetice.      

      Zdravý životní styl není pouze o zdravém jídle a pití. Jeho nedílnou součástí je pohyb. Návštěvníci měli například možnost zacvičit si se známou cvičitelkou Hankou Kynychovou. Nechyběly ani ukázky Centra tance. 

Velké množství stánků s rozličnými nabídkami zboží i služeb ukazovaly pestrost zdravého způsobu života.

Strollering – pohyb, seberealizace a osobní rozvoj pro maminky na mateřské dovolené

Mateřskou dovolenou lze prožít jinak než pouze jako kolotoč ustavičných povinností, skládajících se z péče o dítě a o domácnost. I na mateřské dovolené lze žít aktivně. Projekt Strollering pomáhá maminkám na mateřské dovolené žít aktivně. Projekt zahrnuje cvičení, pohybové a další aktivity.

Co je strollering? Od jednatelky společnosti Strollering, Andrei Kadlecové jsem se dozvěděla, že se jedná o cvičení s kočárkem a cviky, které pomáhají maminkám na mateřské dovolené.

Andrea Kadlecová mi rovněž prozradila, že společnost  Strollering  rozšíří svou péči také o ženy, které nejsou na mateřské dovolené. Členky této společnosti si totiž uvědomují, že péči potřebují nejen ženy, které jsou na mateřské dovolené. Péči potřebují také ženy středního a vyššího věku.

Ženám je vlastní pečovat o druhé, o děti, domácnost, manžela, později o své rodiče. A k tomu musí v práci podat stejný výkon jako jejich  mužští kolegové. Na sebe často zapomínají. Nezřídka mají pocit, že na péči o sebe nemají čas. Potřebují někoho, kdo by je inspiroval, kdo by jim ukázal, že je třeba se věnovat i sama sobě, někoho, kdo by je v tom podpořil.

O zdravém způsobu života se z nich často nedá mluvit. Není divu, že jim tělo po letech vystaví účet v podobě různých problémů. Řešením není spolykat různé tabletky a opět fungovat, opět tady být pro druhé. Řešením je návrat ke zdravému životu, zdravému stravování, pohybu, dostatku odpočinku, relaxace, zájmovým činnostem, k péči o sebe sama, k seberealizaci i osobnímu rozvoji, návrat k aktivnímu životu. Společnost Strollering chce ženám ve středním věku i v seniorském věku odpovědět na jejich potřeby, podobně, jako to dělá u maminek na mateřské dovolené. Mimo jiné bude pořádat cvičení pro ženy, tedy nejen pro ženy na mateřské dovolené.

O společnosti Strollering a jejích aktivitách se lze dozvědět více informací na webových stránkách https://strollering.cz/. 

Naboso v bosých botách

Chůze naboso je pro nás nepřirozenějším pohybem. Příroda k tomuto pohybu přizpůsobila i naše nohy. V botách, zejména v lodičkách a dalších úzkých botách naše nohy trpí a po čase se nám mohou „odměnit“ různými deformacemi nohou, jako jsou například haluxy. A nejen to. Z nevhodných bot nás mohou bolet záda i kyčle.

Je příjemné chodit bosky trávou, bohužel většinou se chodit bosky nedá. Jak se přesto vrátit k tomuto přirozenému a zdravému pohybu? Řešením jsou bosé boty, známé také pod názvem barefoot. Jedná se o boty bez podpatků, s rovnou podrážkou, které je tlustá nejvýše 5 milimetrů. Podrážka je tenká a ohebná, bota je měkká a široká, aby v ní prsty nebyly utlačeny. Při chůzi v této botě cítíme nerovnost terénu. Bosá bota není určena pouze pro teplejší dny. Dokonce i v zimě lze chodit v bosých botách. Jejich podrážka je sice tenká, přesto je v nich teplo. O to se postará beránčí kůže uvnitř boty.  V bosých botách lze chodit v každém ročním období a tak pečovat o zdraví svých nohou.

Recepty na zdravé a rychlé pochoutky

Na stáncích bylo možné vidět a ochutnat různé pochoutky. Některé z nich, jako je například rychlá lučinová pomazánka nebo müsli dezert si lze připravit doma.  

Lučinová pomazánka je rychlá, zdravá a navíc velice chutná. Stačí smíchat v mixéru lučinu s trochou másla, přidat trochu dušené šunky, nakrájené na drobné kousky, maličko osolit a vše rozmixovat.  A pomazánka je hotová. Mažeme s ní jednohubky a zdobíme petrželkou nebo jinou zelenou natí. Místo sýru Lučina lze použít jiný roztíratelný (ne tavený) sýr, například ricottu.

I ve zdravé stravě mají své místo sladkosti. Nejedná se však o sušenky, dortíky a další sladkosti, které našemu tělu dodají jen kalorie. Mlsat lze i zdravě.                                   

Jedním ze zdravých a chutných zálusků je müsli dezert. Jeho příprava je velice rychlá a snadná. Smícháme ovesné vločky, strouhané či drobně nakrájené mandle, lískové oříšky, strouhaný kokos, rozinky, třtinový cukr, slunečnicová semínka, vejce a vodu dle potřeby. Ze směsi vypracujeme těsto, z něhož uděláme obdélník a můžeme krájet kousky dezertu.