Jablečný mošt cider

16.02.2014 15:21

     Cider je osvěžující nízkoalkoholický nápoj, obvykle od 2 % do 8,5 %, vyráběný řízeným kvašením jablečného moštu. K výrobě moštu, ze kterého kvasí cider, se vybírají speciální odrůdy jablek, které se míchají a tím vzniká unikátní chuť cideru. Cider je méně hořký než pivo, méně opojný než víno, méně sladký než limonády a méně šumivý než perlivé vody. Díky těmto vlastnostem zbavuje žízně, výborně osvěží a také zahřeje.

Jak se vyrábí cider

Pro výrobu cideru se používají odrůdy jablek vyšlechtěné pro výrobu tohoto nápoje a běžné odrůdy jablek určené pro přímou spotřebu. Cílem je dosáhnout u výchozího moštu vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti.

Jablka se nejprve rozdrtí a vylisují na jablečný mošt. Ten se nechá kvasit ve vinných sudech nebo v demižonech, ve velkovýrobě cider kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Kvašení se nechá probíhat asi tři měsíce, poté se cider stáčí do lahví, v nichž probíhá dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který kvalitě neškodí. Podle objemu alkoholu se cider dělí na sladký (do 3 % alkoholu), polosuchý (3-5 %) a suchý (nad 5 %). Velkovýrobci cideru v procesu výroby ještě obvykle pasterizují (tepelně upravují) a dodatečně karbonizují (dodávají bublinky).

Nápoj podobný cideru lze vyrábět i z hrušek. Jelikož hrušky obahují více nečistot, výtěžnost moštu je nižší a pro výrobu nápoje je nutná důslednější filtrace než u jablečného cideru. Hruškový cider se anglicky nazývá „perry“, francouzsky „poiré“.

 Cider  a cidre aneb rozdíl mezi „sajdrem“ a „sídrem“                                           

Cider („sajder“) a cidre „sídr“ zní velmi podobně, oba nápoje jsou mírně alkoholické, vyrobené z kvašené jablečné šťávy. A přesto je mezi nimi velký rozdíl. Oba nápoje se liší metodou výroby a hlavně chutí, téměř jako se liší pivo a víno. Zatímco „sajdr“, tedy anglický způsob výroby, je více podobný pivu, může obsahovat dochucovadla a aditiva, „sídr“ je 100% přírodní jablečný nápoj, který se vyznačuje přirozeným zbytkovým cukrem a výraznou chutí jablek. Kvašený jablečný mošt se prodává pod různými nárvy: cider, cidre, saidra, sagardo, apfelwein…

Cider („sajdr“) je anglický kvašený mošt, často průmyslově vyráběný. Jablečná šťáva může být čerstvá, mlže však také být koncentrovaná, ředěná vodou nebo sušená. Cider prokvasí rychle (za pár týdnů), pak obvykle bývá přislazen cukrem, dochucen a pasterizován. Perlivost je mu dodána většinou sycením CO2, plní se do lahví, plechovek, sudů apod. Je více přirovnáván k pivu.

Cidre („sídr“) je původem z Francie a vyrábí se vždy z čerstvého jablečného moštu. Tradiční metoda zpracování je založená na dlouhém zrání (6 – 8 měsíců), bez přídavku sladidel či jakýchkoli aditiv. Cidre dozrává v lahvi pod uzávěrem a získává si tak přírodně perlivost, podobně jako při tradiční metodě výroby perlivých a šumivých vín. Tradiční metoda výroby francouzského nápoje je oproti té anglické mnohem náročnější. Cidre díky citlivě řízené fermentaci neprokvasí úplně a zůstává v něm zbytkový přírodní cukr, který tak není třeba uměle dodávat. Po stočení do lahví a zakorkování leží dalších několik týdnů až měsíců a dozrává přímo v lahvích, kde si právě získává příjemnou perlivost. Snad i proto má cidre pověst mimořádné prospěšnosti pro naše zdraví.

Kam jít na dobrý cíder

Dobrý, kvalitní cider lze koupit např. v prodejnách Sklizeno.cz. Dodavateli společnost Sklizeno.cz jsou malí a střední zemědělci, v prodejnách Sklizeno.cz jsou potraviny a potravinové výrobky bez zbytečných konzervantů, náhražek, éček a dalších chemikálií. Potraviny ani výrobky z nich v prodejnách Sklizeno.cz mají přirozenou chuť, jsou bez dochucovadel. Společnost Sklizeno.cz má své pobočky v Praze, Brně a Olomouci.