Proč pít, přestože nemáme pocit žízně?

30.07.2014 22:21

V poslední době se v novinách objevují zprávy, že pravidelný pitný režim je nesmysl, že naopak tělu škodí. Naše tělo se však bez vody neobejde, pokud budeme málo pít vodu, naše tělo nebude moci správně fungovat a následkem budou nemoci.

Proč tedy musíme pít?

Tělo dospělého člověka tvoří ze 40 až 60 % voda, svaky tvoří voda ze 70 % a kosti z 25 %. Voda je prostředí, ve kterém probíhají téměř všechny biochemické reakce našeho těla. Voda je rozpouštědlem mnoha nezbytných látek, umožňuje vstřebávání. Základní složkou krve a lymfy je voda, voda je obsažena v mozkomíšním moku, je součástí kloubní tekutiny i očního sklivce. Voda pomáhá také regulovat tělesnou teplotu. Naše tělo ztrácí denně cca 1 až 1,5 l vody močí, 0,6 až 0,8 l tělesným povrchem, cca 0,4 l dechem a také potem podle míry tělesné námahy a teploty. Vodu, kterou tělo utratilo, mu musíme dodat. Pocit žízně už je první známkou dehydratace, kromě toho někdo má snížený pocit žízně.

Pro naše tělo je škodlivé vypít najednou větší množství vody, je však třeba pít vodu během dne, protože tělo během dne ztrácí vodu. Vodu nemusíme kupovat, stačí otočit vodovodním kohoutkem. Doporučuje se pít 2 až 2,5 l denně, jedná se však o obecné doporučení, které je závislé na tělesné hmotnosti, výšce, prostředí, fyzické aktivitě a také na druhu potravy a tekutin, např. káva, slazené nápoje odvádějí vodu z těla a dehydratují ho.

Při nedostatku vody začne s ní tělo šetřit, což vede nejen ke koncentrované moči a stolici, ale také k zapnutí regulačních mechanismům, které nastartovaly procesy v mozku i v ledvinách. Mezi projevy dehydratace patří bolesti hlavy, chronická únava, špatná soustředěnost, aj. Dlouhodobější dehydratace výrazně podporuje rozvoj civilizačních chorob včetně vysokého krevního tlaku v důsledku zahlcení těla toxiny i v důsledku nastartování regulačních mechanismů. Je třeba nezapomínat, že regulační mechanismy nejsou fyziologický stav, ale nouzový stav.

Sledování barvy moče není nesmysl, čím je moč tmavší, tím je koncentrovanější a tím je naše tělo více dehydratované. Frekvence a množství moči nezáleží pouze na množství vypité vody, ale také na druhu a množství vypitých tekutin, např. pivo, které je známé svými močopudnými účinky, odvádí vodu z těla a dehydratuje ho

https://ona.idnes.cz/je-pitny-rezim-podvod-0tw-/dieta.aspx?c=A140117_104832_dieta_pet