Skyr – čím je výjimečný?

27.08.2018 17:29

Skyr  se na našem trhu objevil nedávno. Nejedná se však o žádnou novinku, Islanďané znají tento sýr několik století. Traduje se, že ho na Island přivezli Vikingové. Skyr je v islandské kuchyni velmi oblíbený, dokonce jsou o něm zmínky ve starých islandských eposech. Jeho jedinečnou chuť a účinky na naše zdraví jsme objevili teprve nedávno.

Skyr není jogurt

Skyr svým vzhledem i chutí připomíná jogurt. Na rozdíl od jogurtu je míně nakyslý a chuťově méně výrazný. Skyr není jogurt, nýbrž fermentovaný mléčný výrobek. Při jeho výrobě je použita jiná bakteriální kultura než při výrobě jogurtu.  Zatímco při výrobě klasického jogurtu se používá jogurtová kultura, složená ze dvou známých mikroorganismů Streptococcus thermophillus a Lactobacillus bulgaricus, ve skyru je obsažen pouze jeden druh mikroorganismu.

Další odlišností je vysoký obsah vápníku a bílkovin, který zajistí odstředění syrovátky po fermentaci mléka, což je podobný technologický postup, jako při výrobě řeckého jogurtu. Vysoký obsah bílkovin je obvykle spojován s vyšším obsahem tuku. To však neplatí u skyru, který je přirozeně nízkotučný, ve 100 g výrobku najdeme pouhých 0,3 g tuků.

Co najdeme ve skyru

Skyr je výjimečná potravina. V bílém skyru najdeme pouze mléko a jogurtovou kulturu Bifidobacterium BB-12 a zanedbatelné množství soli. Nic víc. Tomu odpovídá i obsah energie. Pokud sníte 100 g skyru, dodáte svému tělu pouhých 283 kJ. 100 g skyru obsahuje  12  g bílkovin, 4 g sacharidů, z toho 4 g cukrů a pouhých 0,3 g tuku, z toho 0,2 g jsou nasycené mastné kyseliny.

Bílý nebo ovocný skyr?

Optimální volbou je přidání čerstvého ovoce do bíléo skyru. Chybu neuděláte ani v případě, že si koupíte ovocný skyr. Jedním z ovocných skyrů je skyr jahoda. Jeho složení je následující: mléko, jahodová složka 18 0 (jahody 40koncentrát), jogurtová kultura s Bifidibacterium BB-12.                    

Energie je v tomto případě díly přidanému cukru vyšší, její hodnota je 343 kJ. V tomto případě 100 g skyru obsahuje 9,5 g bílkovin, 10 g sacharidů,z toho 8 g cukru, 0,3 g tuků, z toho 0,2 g nenasycených mastných kyselin a 0,07 g soli.

V ovocném skyru na rozdíl od některých ovocných jogurtů a dalších mléčných výrobků nenajdeme spoustu cukru ani v něm nenajdeme uměle vyrobené chemické látky, jako jsou různé zvýrazňovače barvy, chuti, konzervanty a podobně. Najdeme v něm pouze přírodní barviva a dochucovadla.

Chuť dodají jahody, menší množství cukru a citronový koncentrát, zatímco o barvu se kromě jahod, které v něm najdeme v podobě drobných kousků a pyré,  postará koncentrát z černé mrkve.  Oba zmíněné koncentráty vznikají usušením šťávy z černé mrkve, citronu po vylistování. Usušené šťávě, zbavené vody, se říká koncentrát

Skyr pro štíhlou linii

Vysoký obsah bílkovin a současně zanedbatelný obsah tuků a sacharidů, příjemná chuť a široké využití v kuchyni dělá ze skyru vynikající potravinu pro štíhlou linii. Bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu svalové hmoty, více svalů znamená spalování více energie a to i v klidu. Zpevněná postava, po které toužíme, je dílem svalů. Kromě toho mají bílkoviny vysokou sytící schopnost, tělo je totiž zpracovává mnohem pomaleji než tuky.

Ke štíhlé linii nám pomáhají také mikroorganismy Bifidibacterium BB-12 . Podporují totiž dobré trávení, rovněž pozitivně ovlivňují způsob, jakým naše tělo čerpá energii z potravy. Jednou z příčin, proč tloustneme nebo proč se nám nedaří hubnout, je nepříznivé složení střevní mikroflóry. Mikroorganismy Bifidibacterium BB-12 toto příznivé složení podporují.

Skyr pro zdraví

Skyr  obsahuje látky, které výrazně podporují naše zdraví. Vysoký obsah bílkovin je potřebný nejen pro nárůst svalové hmoty. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou i ostatních tkání.  Přispívají mimo jiné k tvorbě našeho imunitního systému. Spolu s vápníkem se starají o fyziologický stav našich kostí a zubů. Skyr obsahuje také vitamín D, který je nezbytný pro správnou funkci našeho imunitního systému.

Výrazný pozitivní vliv na naše zdraví má obsah probiotika Bifidibacterium BB-12. Bifidibacterium BB-12 je zkrácený název Bifidobacterium animalis lactis BB.12. Jedná se o gram-pozitivní tyčinkovitou bakterii rodu Bifidobacterium, která má své místo v našich střevech. Spolu s ostatními prospěšnými bakteriemi se stará o příznivé složení střevní mikroflóry, což je nezbytné pro správnou funkci imunitního systému. Střeva jsou největším imunitním orgánem našeho těla.

Bifidibacterium BB-12 nás chrání před zácpou i před průjmem, tím, že regulují činnost střev, konzistenci i četnost stolice.  Rovněž nás chrání před nemocemi, způsobenými nerovnováhou v mikroflóře střeva, jako je například kvasinková infekce, syndrom dráždivého střeva, zánětlivá střevní onemocnění (například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida), celiakie, diabetes. 

Tato bakterie disponuje protizánětlivými vlastnostmi i vlastnostmi antioxidantů. Dokáže také snižovat celkový cholesterol, zmírňovat alergii, chemicky rozložit oxaláty (brání využití vápníku v našem těle) na neškodné látky, podpořit léčbu autoimunitních onemocnění a dokonce působí jako prevence a podpora léčby zhoubných nádorových onemocnění.

Jak zařadit Skyr do jídelníčku?

Ovocný skyr nám poslouží jako zdravá a chutná pochoutka, zato bílý skyr, sykr natur, má mnohem širší využití. Díky neutrální chuti lze z něho připravit chutná sladká i slaná jídla. Můžeme do něho přidat ovoce, ovesné vločky či otruby, případně i med. Můžeme ho použít k přípravě omáček, dipů k čerstvé zelenině, do pomazánek. Hodí se i jako částečná náhrada mléka do bramborové kaše. Jelikož výborně nahradí tvaroh, používá se do palačinek, omelet. Může také být jednou z ingrediencí některých receptů na pečené dobroty.