Stévie – pomocník nejen při hubnutí

17.11.2013 02:09

                       Mlsat sladké a při tom hubnout, je přání každého, kdo miluje sladké a bojuje s nadbytečnými kily. Řešení často hledá u chemického průmyslu, který nabízí pestrý výběr náhradních nekalorických sladidel. A přitom je na dosah přírodní sladidlo, které, kromě sladké chuti, která je mnohonásobně vyšší než jakou má cukr, a nulového množství kalorií, obsahuje cenné látky pro tělo. Tímto darem přírody je nenápadná rostlinka, jménem stévie sladká.

Co je stévie

Stévie sladká, latinsky Stevia rebaudiana Bertoni, známá též pod názvem „sladká tráva“, je tropická rostlina z oblasti Střední a Jižní Ameriky, která dorůstá do výšky 50 až 100 cm. Jedná se o světlomilnou, teplomilnou, nenáročnou, bíle kvetoucí rostlinu, s drobnými, sytě zelenými lístky, které mají sladkou chuť.

Historie stévie

Stévii používali Indiáni, žijící v okolí řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraquají jako sladidlo i jako léčivou bylinu proti pálení žáhy, jako dezinfekci ústní dutiny a prevenci proti zubnímu kazu. Tato rostlina byla dlouhou dobu v zapomenutí. O její znovuobjevení se zasloužili Japonci, kteří ji přes třicet let používají jako sladidlo. Za celu dobu používání stévie v Japonsku neexistuje záznam o zdravotních potížích způsobené konzumací stévie. Evropa se dlouho bránila rozšíření této rostliny kvůli údajným negativním vedlejším účinkům steviolu, látce, která je obsažena ve stévii. Světová zdravotnická organizace (WHO) podrobila tuto rostlinu vědeckým expertízám (testům). V roce 2006 dospěla k výsledkům, že stévie nemá žádné vedlejší účinky. Ale až v roce 2011 Evropská komise schválila používání této rostliny jako přírodní sladidlo do nápojů a potravin.

Co obsahuje stévie

Stévie obsahuje komplexy glykosidů, nazvaných souhrnně steviosid, rebaudisoid, dulkosid a steviolbiosid (nebo steviol). Tyto látky jsou obsaženy v celé rostlině kromě kořenů, nejvíce jsou obsaženy v listech rostliny. Kromě glykosidů, které dodávají rostlině sladkou chuť, obsahuje čerstvá stévie také vitamíny A, E, K, B, C, minerály hořčík, železo, vápník, fosfor, chróm, selen, kobalt, křemík a antioxidanty.

Využití stévie

Stévie je dobrou prevencí nejen proti ateroskleróze, ale i proti zhoubným nádorům. Stévie snižuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje cévy, má protizánětlivé účinky, zastavuje růst a množení bakterií, které způsobují zubní kaz, zklidňuje podrážděný žaludek, snižuje plynatost a kyselost žaludku a pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi.

Stévie a hubnutí

Stévie je vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Je sladká, neobsahuje žádné kalorie, nezvyšuje produkci inzulínu, není po ní hlad, není návyková. Stévii lze konzumovat při všech onemocněních, kromě onemocnění zvýšené srážlivosti krve, trombózy, tj. při užívání Warfarinu nebo jiné látky na snížení srážlivosti krve.

Pěstování stévie

Stévii lze pěstovat v květináči. Lze ji vypěstovat ze semen nebo si ji lze koupit v květináči. Od dubna nebo května, záleží na počasí, do podzimu je k dostání v zahrádkářstvích a v některých květinářstvích. Ideální umístění stévie je východní parapet nebo u okna, teplota místnosti však nesmí být nižší než 10° Celsia. Stévii se daří v písčité půdě, která je hnojená organickými hnojivy a fosfáty, půda má být stále vlhká. Komu se nechce pěstovat stévii, může si ji koupit ve formě doplňků stravy nebo si může koupit sušené listy rostliny v obchodech se zdravou výživou.

Stévie v kuchyni        

Stévii lze používat jako sladidlo do pokrmů, nápojů, všude, kde je používán cukr. Komu vadí barva listů stévie např. v kávě nebo v zákuscích, může namočit stévii na několik hodin do horké vody nebo do horkého mléka a použít výluh.

Recept: Pohanková kaše s hruškami, skořicí, hřebíčkem a stévií

Suroviny: 60 g pohanky, 200 ml polotučného mléka, 100 g čerstvých nebo kompotovaných hrušek, 10 g másla, sůl, skořice, hřebíček, stévie

Postup: Pohanku propláchneme studenou vodou, spaříme vařící vodou a přidáme hřebíček. Necháme ji stát. Mezitím přivedeme mléko k varu. Pohanku zalijeme vařícím mlékem, přidáme špetku soli a krátce povaříme. Do hotové kaše přidáme omyté, jádřince zbavené, na tenké plátky nakrájené hrušky nebo na tenké plátky nakrájené kompotované hrušky bez nálevu, máslo, skořici, a nakrájené listy stévie.

Stejným způsobem můžeme připravit ovesnou kaši s jablky, skořicí a stévii, pouze dáme poloviční množtví mléka (100 ml), ovesné vločky pijí víe než pohanka. 

 

Zůstává otázkou

proč není stévie používaná jako hlavní sladidlo, proč např. výrobky značené dia obsahují většinou fruktózu, která je hodně kalorická nebo syntetická (uměle chemicky vyrobená) nekalorická náhradní sladidla, výrobky označené light obsahují většinou aspartam a jiná syntetická náhradní sladidla, běžné potravinové výrobky obsahuji většinou cukr, glukózo-fruktózový sirup (obě sladidla dodávají tělu pouze vysoké množství energie, ale nic jiného, jsou to tzv. „prázdné kalorie“).