Vánočka

03.12.2013 01:07

Rozpis na jednu vánočku:            

Suroviny: 600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (cca 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g másla nebo Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli, sekané mandle, špetka muškátového květu, nastrouhaná citrónová kůra nebo lžička citrónového aroma            

                                                                                                                                                                                                                                                       Postup: Vypracujeme klasické kynut těsto. Z cukru, droždí a trochy mléka necháme vzejít kvásek (v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem tak, aby bylo tekuté, přidáme trochu teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilka). Ten zapracujeme do mouky s 1 vejcem, vlažným mlékem a zbytkem cukru, rozpuštěným máslem nebo Herou a trochou rumu. Přidáme citrónovou kůru nebo citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, které byly předem namočené v rumu. Těsto vymíchávám tak dlouho, aby se nelepilo na stěny, a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, bude tuhý i výsledek, takže pozor, musí být akorát, když se na zkoušku do těsta píchne, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku dáme na vmazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 až 160 °C cca 45 minut. Aby vánočka "nesjela", lze si vypomoci špejlemi.