Vitamín D

01.02.2014 15:05

Vitamín D je skupina několika příbuzných látek, mezi něž patří vitamín D2 a vitamín D3. Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Vitamín D2 – známý též jako ergokalciferol, vzniká z rostlinného ergosterolu. Pro náš organismus důležitější vitamín D3, známý též jako cholekalciferol, vzniká přímo v pokožce působením slunečního záření, kde se tvoří fotolýzou 7-dehydro-cholesterolu účinkem UV záření. Aktivní se vitamín D stává až v okamžiku, kdy je transportován do jater a následně přeměněn v ledvinách na aktivní formu.  

Vitamín D je nezbytný pro tvorbu a mineralizaci kostí a zubů, ovlivňuje metabolismus vápníku.             

Vitamín D je nezbytný  pro náš imunitní systém       

Vitamín D aktivuje T buňky imunitního systému k boji proti infekci. Bez dostatečného příjmu vitamínu D jsou T buňky neaktivní a náš imunitní systém je proti infekcím téměř bezbranný. Kromě toho vitamín D brání nadměrné tvorbě zánětlivých cytokinů, podporuje tvorbu peptidů s antimikrobiálními účinky, které jsou součástí buněk imunitního systému, a potlačuje nežádoucí autoimunitní reakce.      

Další účinky vitamínu D                                                                             

Vitamín D je spojován také s prevencí proti mnoha vážným onemocněním, jako je např. rakovina, onemocnění srdce, cév, diabetes mellitus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. Vitamín D může být nazýván vitamínem štíhlosti, sluneční záření podporuje ztrátu tělesného tuku aktivací vitamínu D přijatého potravou do účinné formy.

Nové výzkumy objevily další účinek tohoto vitamínu. Vitamín D zpomaluje stárnutí zvýšením aktivity telomerázy (enzym, který zabezpečuje obnovu telomery v kmenových buňkách imunitního systému, buňky imunitního systému (bílé krvinky) jsou jediné buňky, které si zachovávají schopnost obnovy telomery, ostatní tkáně tuto schopnost po narození ztrácejí). Telomery jsou koncové oblasti chromozomů, které chrání úseky nukleových kyselin před ztrátou, poškozením, chybnými kombinacemi i přepisem genetické informace během dělení buněk. Procesem neustálého dělení buněk se časem telomery odbourávají a tím se zkracují. Zkrátí-li se délka telomery pod minimální kritickou hodnotu, chromozomy ztrácejí část genetických informací a tím i schopnost dělení a buňky se již dále neobnovují. Projevem zkracování telomery je snížená schopnost buněk, nárůst nemocnosti, stárnutí. Tímto způsobem má vitamín D vliv nejen na imunitu, ale i na proces stárnutí, který lze zpomalit. A to díky zvýšení aktivity telomerázy, která zpomalí proces zkracování telomery. Vitamín D hraje významnou roli v ochraně telomery před zkracováním, je tedy jeden z přirozených faktorů dlouhověkosti. Nedostatečná aktivita telomerázy a zrychlené zkracování telomery byla vědci pozorována u lidí s obezitou, onemocněním srdce a cév, diabetem, revmatoidní artritidou, depresí. 

Doporučovaná denní dávka vitamínu D je pro dospělé 200 mezinárodních jednotek (IU), pro osoby ve věku 51-70 let 400 IU a pro starší než 70 let je to 600 IU. Nejnovější studie potvrzují jako efektivní a bezpečné dávky i na úrovni okolo 1000 - 4000 IU. Extrémně vysoké dávky vitamínu D mohou být škodlivé a způsobit patologické zvýšení hladiny vápníku v krvi, které může navodit svalové křeče, ukládání fosforečnanu vápenatého v ledvinách apod.         

Nadbytek vitamínu D

Vitamínem D se nelze předávkovat z dlouhého pobytu venku, tvorbu vitamínu D v kůži si tělo dokáže regulovat. Zato se lez předávkovat různými doplňky, které obsahují vitamín D. Dlouhodobý nadbytek tohoto vitamínu se projevuje usazováním vápníku v měkkých tkáních, jako jsou srdce a ledviny, časem se mohou objevit močové kameny kalciového původu.

Nedostatek vitamínu D

Riziková skupina jsou kojenci a malé děti, protože nejsou tak často vystavování UV záření jako dospělí. Nedostatek vitamínu D se u nich projevuje rachitidou (špatná mineralizace kostí, jejímž následkem dochází k jejich deformacím, typickými projevy jsou vybočená kolena, tzv. „nohy do O“, měkké lebeční kosti, deformovaná páteř.

V dospělosti se projevuje nedostatek vitamínu D osteoporózou nebo osteomalácií. U osteomalácie dochází k úbytku anorganické složky kostní hmoty, což jsou např. vápník a fosfor. Kost v tomto případě přestává být pevná a tvrdá, a dochází tak k podobným deformacím, jako v dětském věku. U osteoporózy dochází naopak k úbytku organické kostní hmoty při zachování její dostatečné mineralizace. Při velkém nedostatku vitamínu D dochází ke zhoršení svalové síly i svalové kontrakce, která je závislá na vápenatých iontech.               

Kde najdeme vitamín D                                                                         

Zdroji vitamínu D jsou mořské ryby, plody moře, vaječný žloutek. Naštěstí pro nás si tělo dokáže vyrobit většinu vitamínu D samo (základní látkou pro jeho výrobu je cholesterol), pokud přijímáme pokožkou dostatek slunečního světla. K tomu není potřeba trávit většinu dne venku, stačí jít denně na půl hodiny na čerstvý vzduch a vystavit obličej dennímu světlu. UV záření, které vysílá sluneční světlo, působí v každém počasí při denním světle, tj. i tehdy když je zataženo, prší nebo sněží. Lidé, kteří tráví většinu času v uzavřených místnostech a málo pobývají venku, trpí nedostatkem vitamínu D. Ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.