Vzájemné ovlivnění potravin a léků

25.06.2014 18:20

O rozdílných účincích léků a jejich vzájemným ovlivňováním jinými léky není pochyb. Mnohdy se však zapomíná, že účinky léků mohou ovlivňovat i potraviny. Některé potraviny ovlivňují vstřebávání, transport a vylučování léčiv, jiné potraviny ovlivňují jaterní enzymy, a tím ovlivní metabolismus.

Potraviny, které ovlivňují vstřebání, transport a vylučování léčiv

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Mléko jogurty, sýry jsou bohatými zdroji vápníku. Vápníkové ionty jsou sice důležité, mohou však ovlivňovat účinky některých léků. Vápníkové ionty tvoří s tetracyklinovými antibiotiky nevstřebatelné komplexy. Tyto komplexy nedokáže tělo vstřebat a projdou bez využití trávicím traktem. V důsledku toho se snižuje hladina tetracyklinových antibiotik v organismu. Znamená to snížení účinnosti léčby a někdy dokonce její selhání. Z tohoto důvodu je třeba po dobu užívání tetracyklinových antibiotik omezit příjem mléka a mléčných výrobků a konzumovat je několik hodin před nebo po užití antibiotik.

VLÁKNINA

Vláknina je nestravitelný polysacharid, který prodlužuje dobu, kdy potrava zůstává v žaludku. Tím zpomaluje vstřebávání všech látek, tj. sacharidů, tuků i léčiv, čímž zpomaluje nástup jejich účinku. Z tohoto důvodu by většina léků neměla být užívána s jídlem nebo těsně po jídle. Výjimku mohou tvořit léky, které dráždí trávicí trakt u citlivých osob (kyselina acetylsalicylová, ibuprofen) nebo léky, kde potrava zvýší možnost vstřebání (cefuroxim). Ale ani v tomto případě není doporučeno podávat léky po hlavním jídle, ale spíše během nebo po malém lehkém jídle. Vláknina snižuje také  využitelnost přípravků s vápníkem, hořčíkem, železem a zinkem. Snížit také pH v některých částech trávicího traktu a v důsledku toho může docházet k ovlivnění vstřebávání některých dalších léčiv. Mezi látky, u kterých vláknina oddaluje nástup účinku a snižuje účinek, patří digoxin, tricyklická antidepresiva nebo léčiva skupiny statinů.

Potraviny, které ovlivňují jaterní enzymy a tím metabolismus léků

GRAPEFRUIT                                                                      

Grapefruitová šťáva obsahuje látky, které tlumí funkci jedné skupiny jaterních enzymů zodpovědných za přeměnu některých léčiv pro jejich vylučování. Pokud dojde k utlumení těchto enzymů, vylučování léku se zpomalí a lék se začne hromadit v těle. U některých léků ovlivňuje grapefruitová šťáva transport a dochází k jejich rychlejšímu vylučování z těla.

VITAMÍN K

Vitamín K působí protisrážlivě, zatímco lék warfarin zvyšuje srážlivost krve. Proto je při podávání warfarinu doporučováno omezit bohaté zdroje vitamínu K. Je doporučováno výrazně omezit konzumaci listové a košťálové zeleniny. V žádném případě není doporučováno vyřadit všechnu zeleninu z jídelníčku. Jídla s vyšším obsahem vitamínu K by měla být přijímána pravidelně, jejich příjem by neměl kolísat, jinak by kolísal i stupeň ředění krve. Je nutné, aby nemocní chodili na pravidelná laboratorní vyšetření ohledně srážlivosti krve.

TYRAMIN

Jedná se o látku obsaženou ve zralých sýrech, avokádu, v červeném víně. Pokud jsou tyto potraviny konzumovány spolu s některými antidepresivy, projeví se specifické účinky na nervový systém. Dalšími příznaky jsou bolesti hlavy, vzestup krevního tlaku a v krajním případě mohou vyvolat stav ohrožující život.

TŘEZALKA TEČKOVANÁ

Tato bylina umí aktivovat jeden z enzymů v těle, který odpovídá za odbourávání některých léků (např. antikoncepce). Dojde-li k aktivaci a vyšší účinnosti tohoto enzymu, dojde také k rychlejšímu odbourávání léků, které mohou snížit až zcela ztratit svůj účinek.

I některé nápoje mohou ovlivňovat účinky léků

Léky nelze zapíjet libovolným nápojem, některé nápoje mohou ovlivnit účinky léků. Nejvhodnější nápoje pro zapíjení léků jsou obyčejná voda z vodovodního kohoutku a stolní vody. Tyto nápoje neovlivní účinky léků, zatímco čaj, káva a další kofeinové nápoje typu coca-colla i alkohol je mohou ovlivnit.

KÁVA, ČAJ A DALŠÍ KOFINOVÉ NÁPOJE

Nápoje obsahující kofein, tj. káva, některé druhy tmavých čajů, např. černý čaj, coca-colla a „colové“ nápoje, apod. mohou výrazně zvyšovat účinek léků zvaných theofyliny, používaných na plicní onemocnění. Jedná se o poměrně často užívané léky při chronických zánětech průdušek, plicním astmatu. Následkem může být zvýšená nervozita, třes, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce, nevolnost. U nemocných, kteří pijí více než 6 šálků kávy denně, může užívání těchto léků způsobit vážné zdravotní problémy. Látka zvaná xantin, obsažená v kávě, čaji, čokoládě a dalších kofeinových potravinách je antagonistou theofilinů, tj. má opačné účinky. Kofeinové nápoje mohou také zvýšit účinek chinolinových antibiotik, např. ciprofloxaninu, ofloxacinu.

 ALKOHOL

Ke změně působení mnoha léků stačí malé množství alkoholu. Jedná ze zejména o antidepresiva, antibiotika, antialergika, léky na ředění krve a léky používané proti nespavosti a nervozitě. Alkohol může zvýšit účinek uklidňujících léků, jakými jsou benzodiazepiny, antihistaminika (používaná i na alergie), antidepresiva, antipsychotika, svalová relaxancia, narkotika a další léky se sedativními (uklidňujícími) účinky. Alkoholem by se neměly nejen zapíjet léky, ale u mnoha léků by se neměl konzumovat žádný alkohol.

Rada na závěr

Doporučuji číst příbalové letáky, v nich je mimo jiné uvedeno, s čím nelze léky kombinovat. Mnoho lidí užívá několik léků a těžko se vyzná v tom, s čím je mohou kombinovat a s čím ne. V tomto případně je vhodné využít bezplatnou online poradnu Znám své léky, www.znamsveleky.cz