Archiv článků

Skyr – čím je výjimečný?

27.08.2018 17:29
Skyr  se na našem trhu objevil nedávno. Nejedná se však o žádnou novinku, Islanďané znají tento sýr několik století. Traduje se, že ho na Island přivezli Vikingové. Skyr je v islandské kuchyni velmi oblíbený, dokonce jsou o něm zmínky ve starých islandských eposech. Jeho jedinečnou...

Müsli dezert

28.02.2018 23:46
Suroviny: ovesné vločky, strouhané či drobně nakrájené mandle, lískové oříšky, strouhaný kokos, rozinky, třtinový cukr, slunečnicová semínka, vejce a voda dle potřeby Postup: Všechny ingredience smícháme. Ze směsi vypracujeme tuhé těsto, z něhož uděláme obdélník a můžeme krájet kousky...

Festival zdravého životního stylu

28.02.2018 22:30
Všichni, bez rozdílu věku a pohlaví chceme být zdraví a  těšit se ze života. Svým životním stylem do značné míry rozhodujeme o tom, zda budeme zdraví i aktivní do pozdního seniorského věku. Inspirací, jak zdravě žít, byl Festival zdravého životního stylu, který se konal v sobotu 24. února...

Rychlé a zdravé mlsání s pohankou, borůvkami a kakaem

31.08.2015 15:04
Suroviny: 100 g pohanky, 200 ml polotučného mléka, 70 g borůvek, kakao Postup: V mléce za občasného míchání uvaříme pohanku tak, že na jeden díl pohanky dáme 2 díly mléka. Teplou kaši dáme na talítř, posypeme kakaem a poklademe čerstvými borůvkami a podáváme.

Proč jíst sezónní ovoce a zeleninu?

11.08.2015 14:53
V obchodech najdeme po celý rok různé druhy ovoce a zeleniny, včetně exotických druhů. Je to pohodlné dopřát si v zimě jahody, borůvky či meruňky, není to však pro zdraví to nejlepší. Současná lékařská věda uznává to, co věděli dávno naší předci, uznává důležitost sezónních vlivů na...

Ovesné sušenky

30.11.2014 00:27
  Suroviny: 100 g másla, 50 g rozinek, 100 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, sůl, 100 g ovesných vloček, mléko dle potřeby, máslo - vymazání   Postup: V míse promícháme mouku a prášek do pečiva. Přidáme ovesné vločky, rozinky a sůl. Suchou směs promícháme a...

Víno

10.10.2014 13:30
Víno je známé od starověku, první potvrzené nálezy jsou z doby před 6.000 lety. Ve Starověkém Egyptě bylo vinařství na vysoké úrovni, staří Egypťané znali 6 až 8 odrůd vinné révy. Výroba vína Kvalita vína závisí na kvalitě hroznů, dobrá práce na vinohradu je víc než polovina úspěchu. Kvalitu...

Chuťovky s nivou, vlašskými ořechy a jablky

03.09.2014 23:17
Suroviny: 200 g tvrdého sýra, 100 g nastrouhané nivy, 70 g nastrouhaných nebo nakrájených vlašských ořechů, 2 jabka, petrželka nebo kapie (zdobení) Postup: Nastrouhanou nivu spojíme s ořechy a z hmoty vytvoříme malé kuličky. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, na každou dáme kousek jablka a...

Šunkové kornoutky se šlehanou nivou

03.09.2014 23:12
Suroviny: 200 g kvalitní šunky (cca 8 slabých plátků), 200 g nivy, 70 g másla, 20 ml (2 polévkové lžíce) mléka, sekaná pažitka Postup: Nastrouháme nivu a smícháme ji se změklým máslem a dvěmi lžícemi mléka. Vše dobře ušleháme. Z plátků šunky vytvoříme kornoutky, které naplníme ušlehaným sýrem a...

Pivní kapr (4 porce)

03.09.2014 22:50
Suroviny: 4 porce kapra, 0,25 l piva (používá se světlé pivo, např. Gambrinus, Plzeň), 40 ml (4 polévkové lžíce oleje), 120 g cibule, sůl, drcený kmín, pepř, citron (odzdoba), pažitlka (ozdoba) Postup: Kapra osolíme, opepříme, pokapeme pivem a necháme asi hodinu v chladu odležet. Na oleji osmahneme...
Záznamy: 1 - 10 ze 64
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>