Archiv článků

Pivní guláš (5 porcí)

03.09.2014 22:39
Suroivny: cca 600 g hovězího masa (kližka nebo přední), 150 g cibule, 50 ml (5 polévkových lžic) oleje, 150 g rajského protlaku, slaldká mletá paprika, drcený kmín, sůl, 10 g (1 polévková lžíce) hladké mouky, feferonka, 0,5 l piva (nejlepší je tmavé pivo, např. Kozel), cibulka (zdobení) Postup: Na...

Česneková omáčka z nivy (2 porce)

03.09.2014 22:31
Suroviny: 150 g nivy, 200 ml zakysané smetany, 6 stroužků česneku, bazalka, sůl Postup: Nastrouháme nivu a smícháme se zakysanou smetanou. Dáme do kastrůku a zahřejeme, až se sýr rozpustí, potom přidáme prolisovaný česnek a bazalku. Dle potřeby přisolíme. Podáváme s těstovinami

Redukční dieta

25.08.2014 21:58
Redukční dieta, jak název napovídá, slouží k léčbě obezity. Obezita je nejen nadměrné ukládání tuků v těle, ale také nemoc, která je spojená s mnoha dalšími komplikacemi, např. diabetem mellitem 2. typu, nemocemi srdce a cév, aj. Existuje mnoho módních „zaručených“ diet, které...

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

13.08.2014 23:55
Šalvěj lékařská byla pro ve středověku pro své všestranné využití považována za bylinku, jejíž touhou je učinit člověka nesmrtelným. Její název pochází z latinských slov, ze slova Salvatrix, spása a ze slova Salvia, zdraví. V dnešní době se šalvěj používá jako léčivá bylinka i...

Proč pít, přestože nemáme pocit žízně?

30.07.2014 22:21
V poslední době se v novinách objevují zprávy, že pravidelný pitný režim je nesmysl, že naopak tělu škodí. Naše tělo se však bez vody neobejde, pokud budeme málo pít vodu, naše tělo nebude moci správně fungovat a následkem budou nemoci. Proč tedy musíme pít? Tělo dospělého člověka tvoří...

Mnohé ženy si při hubnutí často vybírají nereálný cíl

02.07.2014 22:33
Málokterá žena je se svojí aktuální tělesnou hmotností spokojená. A to i ženy, které mají normální tělesnou hmotnost. Není divu, vždyť se jim předkládají ideály štíhlosti typu Barbie. Každá žena nemůže vážit 47 kg jako Angelina Jolie a být stejně jako ona, éterickou bytostí. Pokud dotyčná dospělá...

Vzájemné ovlivnění potravin a léků

25.06.2014 18:20
O rozdílných účincích léků a jejich vzájemným ovlivňováním jinými léky není pochyb. Mnohdy se však zapomíná, že účinky léků mohou ovlivňovat i potraviny. Některé potraviny ovlivňují vstřebávání, transport a vylučování léčiv, jiné potraviny ovlivňují jaterní enzymy, a tím ovlivní...

Vliv potravin na naše tělo

24.05.2014 23:53
Potraviny ovlivňují činnost našeho těla různým způsobem. Některé potraviny způsobují nadýmání, jiné zácpu, jiné odvodnění těla, některé nadýmání, pálení žáhy, apod. Potraviny, které překyselují a způsobují pálení žáhy Kyselinotvornost, zásadotvornost potravin je stav, který způsobují potraviny v...

Lehká jarní nádivka (5 porcí)

18.04.2014 16:01
Suroviny: 1 chlebíčková veka, 5 vajíček, 1/4 l mléka, petrželka, nasekané mladé listy kopřivy, sůl, máslo (vymazání) Postup: Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky a necháme chvíli rozležet. Bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou. Kostičky...

Velikonoční beránek (1 ks)

18.04.2014 15:57
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 130 g másla, 3 vejce, asi 1/8 litru mléka, citrónová kůra, vanilka, tuk na vymazání formy Postup: Tuk dobře rozetřeme, postupně přidáváme cukr, pak žloutky a třeme do pěny. Střídavé po lžících přidáváme mléko a mouku. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný...
Záznamy: 11 - 20 ze 64
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>