Archiv článků

Tuky

23.02.2014 20:34
Tuky jsou estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin s glycerolem (trojmocný alkohol). Tukům ve stravě se říká triacylglyceroly, prootže jsou obvykle esterifikovány všechny tři hydroxyskupiny glycerolu. Tuky jsou zásobní zdroj energie, patří k nejvydatnějšímu zdroji energie...

Vitamín A

23.02.2014 17:13
Vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Existuje ve dvou přirozených formách, jako vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A vzniká především z beta-karotenu (provitamín A, antioxidant a karotenoid, který slouží u rostlin jako žlutočervené barvivo a u...

Vláknina

21.02.2014 21:23
Vláknina je pro tělo nestravitelná, nedodává mu žádnou energii. Přesto je pro naše tělo důležitá. Vláknina patří mezi polysacharidy, jsou to polysacharidy z buněčné stěny, které se neštěpí trávicími enzymy. Dělení vlákniny Podle schopnosti absorbovat vodu a bobtnat se vláknina dělí na rozpustnou a...

Sacharidy

20.02.2014 20:06
Sacharidy jsou okamžitý zdroj energie, 1 g dodá tělu 17 kJ. Jsou palivo pro svaly a centrální nervový systém. Pro sacharidy je charakteristická karboxylová skupina (-OH). Naše tělo potřebuje sacharidy, při nedostatečném příjmu sacharidů je získává naše tělo látkovou přeměnou aminokyselin nebo...

Ovesná kaše s jablky, skořicí a stévií (1 porce)

18.02.2014 01:52
Suroviny: 50 g ovesných vloček, 250 ml polotučného mléka, 100 g jablek (1 menší jablko), 10 g másla, skořice, stévie Postup: V mléce uvaříme ovesné vločky. Vaříme je tak dlouho, dokud kaše nezačne houstnout. Ještě teplé lijeme na talíř, přidáme omytá, jádřince zbavená, na tenké plátky...

Čočka po římsku (1 porce)

16.02.2014 15:50
Suroviny: 120 g čočky, 50 g cibule, 50 g rajského protlaku, 10 ml (1 polévková lžíce) oleje, sůl, drcený kmín, kari koření Postup: Několik hodin předem namočenou čočku uvaříme téměř do měkka. Mezitím necháme na oleji zesklovatět oloupanou, nakrájenou cibuli, potom přidáme rajský protlak, drcený...

Zelený čaj

16.02.2014 15:30
     Zelený čaj je známý jako silný antioxidant, to znamená, že zbavuje tělo škodlivých látek, posiluje imunitu a brzdí proces stárnutí. Vyrábí se zelených, kožovitých listů čajovníku. Čajovník patří k rodu kaméliovitých, dorůstá do výšky 20 m. Daří se mu v tropickém i...

Jablečný mošt cider

16.02.2014 15:21
     Cider je osvěžující nízkoalkoholický nápoj, obvykle od 2 % do 8,5 %, vyráběný řízeným kvašením jablečného moštu. K výrobě moštu, ze kterého kvasí cider, se vybírají speciální odrůdy jablek, které se míchají a tím vzniká unikátní chuť cideru. Cider je méně hořký než pivo,...

Vitamín D

01.02.2014 15:05
Vitamín D je skupina několika příbuzných látek, mezi něž patří vitamín D2 a vitamín D3. Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Vitamín D2 – známý též jako ergokalciferol, vzniká z rostlinného ergosterolu. Pro náš organismus důležitější vitamín D3, známý též jako...

Živiny a další ochranné látky

01.02.2014 01:40
Živiny jsou látky ze kterých získává naše tělo energii a které používá pro výstavbu a obovu svých tkání. Jedná se o sacharidy, tuky a bílkoviny. Vitamíny a minerály neposkytují našemu tělu energii ani neslouží k výstavbě a obnově tkání a přesto je naše tělo nezbytně potřebuje. Kromě vitamínů a...
Záznamy: 31 - 40 ze 64
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>